Frivillig arbeid på Sri Lanka

Drive hjelpearbeid og frivillig arbeid på Sri Lanka

Ønsker du å gjøre frivillig arbeid  på Sri Lanka?

Synes du hjelpearbeid i et annet land høres spennende ut?

Ønsker du å hjelpe familier som har det vanskelig, eller kanskjer jobbe med dyr i nød?

 

I denne bloggposten skal jeg fortelle litt om min erfaring med hjelpearbeid. I tillegg komme med noen anbefalinger til deg som ønsker å arbeide frivillig på Sri Lanka. Tips til frivillige organisasjoner på Sri Lanka får du også.

Ønsker du å arbeide frivillig på Sri Lanka?

Så flott at du ønsker å gjøre noe positivt for andre, uten å ta deg betalt for det!

❤️ Det står det respekt av.

Dessverre er det slik at veien til å finne et bra prosjekt du kan bidra i, kan være vanskelig. Det er også en del ting du må være obs på.

Det negative med frivillig arbeid i utlandet.

I fare for å virke negativ, og kanskje kontroversiell, men dette er min personlige mening: Frivillig arbeid kan også ha en negativ effekt.

Jeg er spesielt skeptisk til frivillig arbeid på barnehjem.

Som barnevernspedagog, og med fokus på barnas beste, er dette ikke heldig. Da tenker jeg spesielt på ungdom som ønsker et kort opphold på et spennende sted, og jobber frivillig på et barnehjem f.eks to uker. For den frivillige selv er nok dette en veldig utviklende opplevelse, og et minne for livet. Men ikke nødvendigvis positiv for barna som bor på barnehjemmet. Barna der trenger forutsigbarhet og trygghet. Ikke en ny person som de knytter seg til, og må si hadet til etter kort tid. Barn på barnehjem trenger voksne omsorgspersoner som er der for dem  hele oppholdet.

For å gjøre en positiv innsats på et barnehjem, tenker jeg at du i hvert fall bør tenke deg å være i flere måneder på samme sted. Og barnehjemmet trenger mest sannsynligvis heller støtte til mat, skole, klær, ansatte osv. Da kan du i stedet vurdere å gå inn å støtte barnehjem som har fadderordninger eller lignende.

👉 Les for eksempel om den norske organisasjonen MARYS VENNER her.

frivillig arbeid på Sri Lanka

illustrasjonsbilde fra Pixabay (med tillatelse).

WHITE SAVIOUR – Frivillig arbeid

På sosiale medier ser en også mange eksempler på nordmenn som reiser ut for å jobbe frivillig, og ivrig sender bilder om den fantastiske innsatsen de gjør. Gjerne illustrert med lokale barn, og smilende ungdommer. For meg gir det ihvertfall en litt klein følelse.

Tenk nøye gjennom følgende:

ønsker du virkelig å bidra til noe positivt for andre mennesker, eller er du mest opptatt av din egen opplevelse?

Å ønske seg en givende og positiv opplevelse, er ikke noe negativt i seg selv. Men vurder om du bruker andre mennesker til ditt mål, og hvordan du fremstiller de du skal jobbe for.

Når det er sagt, så vil jeg heretter fokusere på deg som ønsker å bidra positivt til stedet du besøker. Til deg som vil legge ned tid, penger og svette på å skape en bedre verden 🌏❤️

To typer frivillig arbeid på Sri Lanka

VOLUNTEER ABROAD

Det finnes mange internasjonale selskap som arranger kombinasjon av reise, opplevelser og frivillig arbeid rundt omkring i verden. Flere av disse tilbyr også opplegg på Sri Lanka.

Dette er opplevelser som kanskje er rettet spesielt mot de yngre, fra 16 år til 25 år. Du får en pakke laget for deg utifra dine interesser, og kan velge hvilket type arbeid du ønsker å gjøre. Det positive med slike opplegg er at det også blir en sosial reise med andre frivillige. På den negative sider tar slike selskap seg såklart betalt for administrasjonen, og å jobbe frivillig blir dermed en ganske så kostbar affere.

Jeg ønsker ikke å navngi disse organisasjonene, da jeg ikke har erfaring med hvilke som er bra eller ikke. Men prøv et google søk på «frivillig arbeid i i utlandet»,  eller for mer internasjonale «volunteer Sri Lanka» så vil du få opp mange treff der.

Husk å vær kritisk, og finn en seriøs organisasjon som kan vise til positiv effekt fra sine frivillige oppdrag!

frivillig arbeid på Sri Lanka elefanter

STØTT EN LOKAL HJELPEORGANISASJON PÅ SRI LANKA

Det andre alternativet er å kontakte de lokale hjelpeorganisasjonene direkte.

For å melde deg som frivillig her, tenker jeg at du ser for deg å kunne bidra i minimum seks måneder. Det passer nok også best for deg som er voksen og selvstendig, og kanskje har relevant utdanning eller erfaring.

Du finner tips til organisasjoner som driver hjelpearbeid lenger ned i denne posten. 

Skal du gi tid eller penger?

Og som jeg allerede nevnte innledningsvis.

Mange organisasjoner kan ha mer bruk for et økonomisk bidrag, i stedet for dine hender. Vær spesielt oppmerksom på at du ikke tar arbeidsplasser fra andre som trenger de.

For eksempel er det både sykepleiere og lærere på Sri Lanka som trenger jobb. Kanskje kan du støtte en organisasjon til å kunne ansatte en til? Da hjelper du både organisasjonen og familien som får inntekt.

Frivillig arbeid på sri lanka NewUse

Min erfaring med frivillig arbeid på Sri Lanka:

Jeg har så lenge jeg kan huske hatt en indre motivasjon til å hjelpe andre mennesker. Dette er nok mye av grunnen til at jeg utdannet meg som barnevernspedagog og jobbet med barn og unge i Norge i mange år.

Etter jeg flyttet til Sri Lanka, oppdaget jeg raskt at det her var andre, og mange behov for hjelp.

Sri Lanka er fortsatt et land i utvikling. Det er mye fattigdom, og i tillegg mye urettferdig fordeling og ikke et fungerende velferdssystem.

Faller du utenfor jobb, og ikke har familie som hjelper deg – så er du automatisk i en farlig livssituasjon. Mange familier lever langt under det vi definerer som fattigdom i vesten. Mange sliter med å få endene til og møtes, til å få mat på bordet og klær til barna sine.

I tillegg har det inntil de siste årene vært lite fokus på miljø- og naturvern, og dyrevelferd har vært nedprioritert.

Det er derfor mer enn nok å ta tak i for de som ønsker å bidra på Sri Lanka.

Drive hjelpearbeid selv: New Use:

I 2016 startet jeg, Dinesh, Jørn og Charlotte New Use her i Hikkaduwa. Målet og slagordet vårt var:

Sri Lanka i våre hjerter – for menneskene og miljøet.

Vi startet en♻️ gjenbruksbutikk i Hikkaduwa, hvor vi tok i mot brukte klær og ting både fra turister og fastboende. I bruktbutikken ga vi arbeidstrening, gjorde reparasjoner og produserte reuse-produkter. Hele overskuddet fra butikken gikk til hjelpearbeid. Vi bygget blant annet to hus til fattige familier,

Her kan du lese mer om NewUse:

NewUse frivillig arbeid på Sri Lanka

Vi avsluttet det frivillige arbeidet, New Use i 2019

Vi fikk gjort mye bra hjelpearbeid med NewUse. Dessverre ble vi nødt til å avslutte dette prosjektet i 2019.

Det var to grunner til dette. For det første er Sri Lankisks myndigheter dessverre ikke så positive til at utenlandske personer skal drive hjelpearbeid her, så dette bød på utfordringer. I tillegg merket jeg og Dinesh at det ble tungt og tidkrevende å drive NewUse etter at Jørn og Charlotte reiste hjem. Vi følte rett og slett at vi brukte for mye tid på administrasjon og butikk. Vi ville finne andre måter og hjelpe folk på Sri Lanka på.

Etter tiden med New Use, har vi fortsatt å følge opp de familiene vi hjalp.

I tillegg har jeg også stadig øynene åpne for andre organisasjoner jeg kan støtte. Jeg ønsker å dele denne listen med deg, slik at du også kanskje finner noen bra prosjekter å støtte på Sri Lanka.

dive for good plante korall Hikkaduwa
Frivillig arbeid på sri lanka

Organisasjoner du kan arbeide frivillig for på Sri Lanka:

🙏 Foundation of Goodness:

En  stor organisasjon som driver med hjelpearbeid i ulike deler av landet. De er spesielt opptatt av å øke levestandarden på landsbygda og tilbyr undervisning, yrkesopplæring, gratis helsetjenester og sportsarrangementer. Et av sentrene deres ligger rett nord for Hikkaduwa, og her tar de i mot frivillige fra hele verden.  De driver også dykkesenteret, Dive for Good.

🤿 Dive for Good:

Dive For Good planter koraller for å erstatte de som har blitt ødelagt av tsunamien og av menneskelig aktivitet.
En svært viktig innsats for å redde det viktige økosystemet som et korallrev er.

💙 Som ivrig dykker selv, er dette et prosjekt jeg virkelig støtter opp om.

Når du bestiller en rundreise med Norlanka Travels,
får du muligheten til å støtte prosjektet med, USD 15.
Vi i Norlanka Travels gir alle bidrag uavkortet til Dive For Good sitt arbeid.

👉 Les mer her.

🦋 Samanali Centre – Hikkaduwa

Tyske Barbara, er fysioterapeut og har startet et opplæring- og behandlingssenter for funksjonshemmede barn. Her driver de med dans, drama, maling yoga i tillegg til mer tradisjonell undervisning.

Samanali betyr sommerfugl, og arbeidet som gjøres her får virkelig disse barna til å blomstre. Dette senteret ligger i Hikkaduwa, rett ved hotellet vårt.

Si ifra hvis du ønsker å vite mer om dette, så kan jeg videreformidle kontakt.

❤️ Manacare:

Britiske, Joy, har i årevis gjort en fantastisk innsats for mennesker i nød rundt omkring i verden. I Sri Lanka har hun et senter rett nord for Hikkaduwa, i Telwatta. Her er det en skole og fysioterapi for bevegelseshemmede. De har også systue og såpeprosuksjon som gir inntekt til organisasjonen og arbeid til damene i landsbyen.

Sentre som redder gatehunder:

Frivillig arbeid på Sri Lanka løshunder gatehunder

Les min tidligere bloggpost om norske Marie: «Livet med flip flops, nydelige strender og løshunder«.

Bli fadder til et barn på barnehjem på Sri Lanka.

Les mer om Marys Venner HER.

Norlanka Travels støtt Marys venner
Forrige innlegg
Colombo: Shopping og fine hotell
Neste innlegg
Er det vanlig å gi tips på Sri Lanka?

Relevante blogginnlegg:

Marys venner hjelpearbeid på Sri Lanka

Marys Venner er mine venner!

Marys Venner har drevet hjelpearbeid på Sri Lanka i 45 år💖 Hundrevis av norske, engasjerte faddere har bidratt til nå. Jeg møtte flere av de her i Hikkaduwa i Februar 2020, og siden har jeg både sett og hørt om det fantastiske arbeidet Marys Venner gjør på Sri Lanka. Jeg vet jeg har mange lesere…
Les mer
New Use Sri Lanka

Takk, Jørn og Charlotte!

  For et  herlig år vi har hatt sammen på Sri Lanka, og for en fantastisk innsats dere har lagt ned i NewUse. Tak, Jørn og Charlotte! Tenk at det bare er halvannet år siden jeg møtte dere første gang! På den tiden planla dere å ta et år i utlandet for å gjøre noe…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE