vaksiner Sri Lanka

Vaksiner før reisen til Sri Lanka

Hvilke vaksiner trenger du å ta før ferien til Sri Lanka?

Det er et viktig spørsmål som jeg vil gå gjennom i denne bloggposten.

Det er viktig for meg å understreke at du i tillegg må sjekke med din lege eller vaksinasjonskontor. Det kan være spesielle forhold som alder og helse, som gjør at det er andre anbefalinger som gjelder for deg.

Videre kommer jeg med anbefalinger i samsvar med Folkehelseinstituttets nettsider.

Hvilke vaksiner anbefales for vanlige turistreiser til Sri Lanka? 

 

En vanlig turistreise vil si en reise med varighet under en måned.

Vaksinene som er anbefalt er de samme som er anbefalt for alle reiser utenfor Europa. De fleste tilhører det vanlige «barnevaksinasjonsprogrammet». Men husk  at vaksinene må fylles på i voksen alder, så sjekk ditt vaksinasjonskort.

Disse vaksinene anbefales å være oppdatert:

 • Hepatitt A
 • Difteri
 • Stivkrampe
 • Kikhoste 
 • Polio

 

Dette skal være de eneste vaksinene du MÅ ta ved en vanlig turistreise (varighet under en måned). Har du være på ferie utenfor Europa de siste årene, så har du sikkert dette på plass, men dobbeltsjekk med ditt vaksinasjonskontor.

vaksine reise Sri Lanka

Anbefalte vaksiner for andre reiser til Sri Lanka:

 

For andre reiser menes:   Reiser lenger en enn måned, deg som skal bo-  eller jobbe med lokalbefolkningen og du som skal ha kontakt med dyr.

Gjelder dette deg, bør du også vurdere disse vaksinene:

 • Hepatitt B
 • Tyfoidfeber
 • Rabies
 • Tuberkolose
 • Japansk Encefalitt

 

Kolera: Til deg med kroniske magesykdommer, eller sensitiv mage, kan det også anbefales også Dukoral (en koleravaksine som drikkes).

MMR: Barn som ikke har hatt meslinger, kusma eller røde hunder bør vaksineres mot dette.

Gulfeber: Vaksine mot gulfeber er påkrevet hvis du ankommer fra visse land i Afrika eller Sør-Amerika.

Er det påkrevd med vaksine mot Covid 19?

 

covid 19 vaksine sri lanka

(oppdatert 04.01.2021)

Det er foreløpig ikke bestemt om det blir krav om vaksine, da landet igjen åpner opp for vanlig turistreiser i løpet av 2021.

Ny informasjon vil komme.

Sykdommer som overføres med mygg: 

For å sikre at jeg gir de aller beste anbefalinger, så tok jeg kontakt med Reiseklinikken i Oslo. Her kom jeg i kontakt med Gunnar Hasle, en mann som ser ut til å kunne alt som det er verdt å vite om reisemedisin.

Han informerte meg om at det viktigste anbefalingen jeg kan gi, er å be folk om å beskytte seg mot myggstikk.

Det er svært lav fare for Malaria på Sri Lanka, men Denguefeber og japansk encefalitt er eksempler på andre sykdommer som overføres ved myggbitt.

Det er derfor flere grunner til å beskytte seg mot myggen.

Trenger du medisin mot malaria på Sri Lanka?

De områdene hvor vi arrangerer rundreiser har lav eller ingen forekomst av malaria, medisinering anbefales derfor ikke (se kartet under).

Det anbefales kun å forebygge myggstikk ved vanlige turistreiser.

Malaria forekomst Sri Lanka

Kartet viser antall smittetilfeller pr 1000 innbyggere pr år, av malariaformern Falciparum. Riskoen for turister er mye mindre. Vivax-malaria er mer utbredt, men mye mindre farlig, og vi anbefaler ikke malariamedisiner der det bare finnes vivax. Det er bare til Kilinochchi vi vil anbefale medikamentell profylakse. Dere ser av kartet at risikoen langs sør-vest kysten og i høylandet er lik null, i Dambulla (vest for Polonnaruwa) er risikoen svært liten og  i Trinchomalee er den nesten lik null.

Kilde: www.reiseklinikken.net

Oppblomstring av Dengue på Sri Lanka

Det har vært noe økning av smittetilfeller av dengue feber de siste årene. Dette er  spesielt i nord,  i hovedstaden og utkanten av Colombo. Igjen, det er ikke medisinering som er anbefalt, men å beskytte seg mot myggstikk så godt det lar seg gjøre.

Beskytte mot Myggstikk Sri Lanka

Hvordan beskytte seg mot myggstikk på Sri Lanka? 

 

 • Bruk myggrepellent på ettermiddag og kveld. Spray eller roll-on. (kjøp gjerne med en god fra Norge, utvalget er begrenset her).
 • Unngå å gå ute i jungelen i tiden ved soloppgang og solnedgang.
 • Dekk eventuelt til huden med lette klær i denne tidsperioden.
 • Om natten kan man sove under myggnett (dersom en bor på hotellrom med A/C, som er tett.)
 • Hold dører og vinduer stengt.

 

Hvis man får feber og frysninger bør man søke lege innen et døgn.

Hotellene vi benytter beskriver at rom med A/C, (som dere bor på) skal være tette nok til at det ikke er nødvendig med myggnett, så lenge en holder dører og vinduer stengt på kvelden. Derfor er ikke myggnett standard på alle hotell.

Hvis du er spesielt bekymret for myggsmitte, ta heller med  eget myggnett for sikkerhets skyld.

Husk!  Det er ikke først og fremst turister som bor på hotell som rammes av sykdommer som smitter via mygg. Det er lokalbefolkningen, og særlig de fattigste som bor i åpne hus som er mest utsatt.

Forrige innlegg
Sri Lanka med norsk guide: dagstur
Neste innlegg
Sri Lanka språk

Relevante blogginnlegg:

Ferie Sri Lanka 5 tips for en vellykket ferie

Ferie Sri Lanka: 5 tips før reisen.

Drømmer du om å reise på ferie til Sri Lanka? Her finner du mine 5 viktigste tips før du bestiller: Sett av nok tid til ferien på Sri Lanka. Kombiner strandferie og rundreise. Velg reiserute etter klima og sesong. Forbered deg på et «annerledesland». Ting Tar Tid.   Sri Lanka er ikke gjort på en…
Les mer
sri lanka visum

Sri Lanka visum gratis?

Sri Lanka visum. Et stort og viktig tema. Trenger nordmenn visum til Sri Lanka? Hva koster visum? Hvordan søker jeg visum til Sri Lanka? Dette og mye mer får du svar på i denne artikkelen. Trenger nordmenn visum til Sri Lanka?    Ja, nordmenn trenger visum til Sri Lanka for alle type reiser. For et…
Les mer
Reise til Sri Lanka 2021

Reise til Sri Lanka 2021

Ja, det blir mulig å reise til Sri Lanka i 2021. Hurra! Flyplassen åpnet for alle turister fra 21.januar 2021. I første del av året var reglene strenge såklart. Men 10.000 turister valgte å komme til Sir Lanka de tre første månedene av året. I April ble reglene sluppet opp for turister og lokale som…
Les mer
Sri Lanka vær

Sri Lanka vær og temperatur

Det mest stilte spørsmålet om Sri Lanka, vær og temperatur! Her vil jeg forklare mer om vær og temperatur i de ulike landsdelene av Sri Lanka. Sri Lanka Vær: en introduksjon Her på Sri Lanka er det tropisk klima, med to ulike monsuntider. Landet ligger nært ekvator, så det er omtrent 12 timer sol –…
Les mer

2 kommentarer. Leave new

 • Hei. Så fin blogg! Virkelig nyttig informasjon. Hvordan er det med Malariamygg i Yala, nasjonalparken? Er det anbefalt noe forebyggende malarimedisin der?

  Svar
 • Heisann 🙂
  Takk for kommentar og hyggelige tilbakemeldinger!
  Jeg har fått råd om vaksiner fra Gunnar Hasle- Reiseklinikken. Han sa at det er kun dersom du skal overnatte på landsbygda i den nordlige provinsen, en bør ta malariamedisin. Og det skal du mest sannsynlig ikke : ) Men du bør forbygge myggstikk, les tipsene over i innlegget.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Meny
PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE