vaksiner for reise til sri lanka

Vaksiner før reisen til Sri Lanka

🤔 Hvilke vaksiner trenger du før ferien til Sri Lanka?

Det er et viktig spørsmål som jeg vil gå gjennom i denne bloggposten.

Det er viktig for meg å understreke at du i tillegg må sjekke med din lege eller vaksinasjonskontor. Det kan være spesielle forhold som alder og helse, som gjør at det er andre anbefalinger som gjelder for deg.

Videre kommer jeg med anbefalinger i samsvar med Folkehelseinstituttets nettsider.

Hvilke vaksiner anbefales for vanlige turistreiser til Sri Lanka? 

 

En vanlig turistreise vil si en reise med varighet under en måned.

Vaksinene som er anbefalt er de samme som er anbefalt for alle reiser utenfor Europa. De fleste tilhører det vanlige «barnevaksinasjonsprogrammet». Men husk  at vaksinene må fylles på i voksen alder, så sjekk ditt vaksinasjonskort:

 • Hepatitt A
 • Difteri
 • Stivkrampe
 • Kikhoste 
 • Polio

 

Dette skal være de eneste vaksinene du MÅ oppdatere før en vanlig turistreise til Sri Lanka. Har du være på ferie utenfor Europa de siste årene, så har du sikkert dette på plass, men dobbeltsjekk med ditt vaksinasjonskontor.

vaksine reise Sri Lanka

Anbefalte vaksiner for andre reiser til Sri Lanka:

 

For andre reiser menes:   Reiser lenger en enn måned, deg som skal bo-  eller jobbe med lokalbefolkningen og du som skal ha kontakt med dyr.

Gjelder dette deg, bør du også vurdere disse vaksinene:

 • Hepatitt B
 • Tyfoidfeber
 • Rabies
 • Tuberkolose
 • Japansk Encefalitt

 

Kolera: Til deg med kroniske magesykdommer, eller sensitiv mage, kan det også anbefales også Dukoral (en koleravaksine som drikkes).

MMR: Barn som ikke har hatt meslinger, kusma eller røde hunder bør vaksineres mot dette.

Gulfeber: Vaksine mot gulfeber er påkrevet hvis du ankommer fra visse land i Afrika eller Sør-Amerika.

Sykdommer som overføres med mygg: 

For å sikre at jeg gir de aller beste anbefalinger, så tok jeg kontakt med Reiseklinikken i Oslo. Her kom jeg i kontakt med Gunnar Hasle, en mann som ser ut til å kunne alt som det er verdt å vite om reisemedisin.

Han informerte meg om at det viktigste anbefalingen jeg kan gi, er å be folk om å beskytte seg mot myggstikk.

Det er svært lav fare for Malaria på Sri Lanka, men Denguefeber og japansk encefalitt er eksempler på andre sykdommer som overføres ved myggbitt.

Det er derfor flere grunner til å beskytte seg mot myggen.

Trenger du medisin mot malaria på Sri Lanka?

De områdene hvor vi arrangerer rundreiser har lav eller ingen forekomst av malaria, medisinering anbefales derfor ikke (se kartet under).

Det anbefales kun å forebygge myggstikk ved vanlige turistreiser.

Malaria forekomst Sri Lanka

Kartet viser antall smittetilfeller pr 1000 innbyggere pr år, av malariaformern Falciparum. Riskoen for turister er mye mindre. Vivax-malaria er mer utbredt, men mye mindre farlig, og vi anbefaler ikke malariamedisiner der det bare finnes vivax. Det er bare til Kilinochchi vi vil anbefale medikamentell profylakse. Dere ser av kartet at risikoen langs sør-vest kysten og i høylandet er lik null, i Dambulla (vest for Polonnaruwa) er risikoen svært liten og  i Trinchomalee er den nesten lik null.

Kilde: www.reiseklinikken.net

Oppblomstring av Dengue på Sri Lanka

Det har vært noe økning av smittetilfeller av dengue feber de siste årene. Dette er  spesielt i nord,  i hovedstaden og utkanten av Colombo. Igjen, det er ikke medisinering som er anbefalt, men å beskytte seg mot myggstikk så godt det lar seg gjøre.

Beskytte mot Myggstikk Sri Lanka

Hvordan beskytte seg mot myggstikk på Sri Lanka? 

 

 • Bruk myggrepellent – Spray eller roll-on. (kjøp gjerne med en god fra Norge).
 • Høyest forekomst av mygg hvis du går tur ute i jungel/regnskog o.l. Dekk eventuelt i tillegg huden med lette klær i denne perioden. Unngå å gå ute i jungelen.
 • Dekk eventuelt til huden med lette klær i denne tidsperioden.
 • Om natten kan man sove under myggnett (dersom du ikke bor på hotellrom med A/C, som er tett.)
 • Hold dører og vinduer til hotellrommet stengt.

 

Hvis man får feber og frysninger bør man søke lege innen et døgn.

Hotellene vi benytter beskriver at rom med A/C, (som dere bor på) skal være tette nok til at det ikke er nødvendig med myggnett, så lenge en holder dører og vinduer stengt på kvelden. Derfor er ikke myggnett standard på alle hotell.

Hvis du er spesielt bekymret for myggsmitte, ta heller med  eget myggnett for sikkerhets skyld.

Husk!  Det er ikke først og fremst turister som bor på hotell som rammes av sykdommer som smitter via mygg. Det er lokalbefolkningen, og særlig de fattigste som bor i åpne hus som er mest utsatt, og spesielt i hovedstaden Colombo.

Se mer om hvordan du holder deg frisk på reisen til Sri Lanka her: 👇👇

Some text
Forrige innlegg
Forlenge visum på Sri Lanka.
Neste innlegg
Vi er tilbake på Sri Lanka❤️🇱🇰

Relevante blogginnlegg:

innreiseregler sri lanka visum

Innreiseregler Sri Lanka

Her finner du siste oppdaterte innreiseregler for Sri Lanka (april 2024). Jeg håper det er nyttig for deg som planlegger å reise på ferie til Sri Lanka. Dette må du ha: 🛂 :  Pass som er gyldig mer enn 6 mnd. 📧 :  Turistvisum (e-visa på forhånd eller kjøp visum ved ankomst) 📍: Ankomstkort. Dette kan nå…
Les mer
Hvordan forlenge visum på Sri Lanka

Forlenge visum på Sri Lanka.

Ja, det går an å forlenge visumet ditt etter at du har kommet til Sri Lanka. Les først DENNE GUIDEN hvor jeg forklarer hvordan du søker visum FØR DU REISER til Sri Lanka. 👉 Når du er på Sri Lanka, kan du forlenge visumet på 3 ulike måter: 1: Forlenge visum online Det enkleste eller…
Les mer
pakketips ferie sri lanka

Pakkeliste til Sri Lanka

Det viktigste å ha med på en ferie til Sri Lanka: PAKKELISTE:  Pass som er gyldig mer enn 6 måneder etter retur til Norge. 👉 Med gyldig turistvisum!    -Les mer om hvordan du søker visum til Sri Lanka HER.  Visakort: Først og fremst for å ta ut lokal valuta (LKR). Det er langt fra…
Les mer

Hvordan søke visum til Sri Lanka?

Slik søker du visum til Sri Lanka: Ja, nordmenn trenger visum for å reise på ferie til Sri Lanka 👍 Du kan: kjøpe visum ved ankomst (60 USD per person over 12 år),  eller Kjøpe e-visum på forhånd. (50 USD per person over 12 år) Her finner du den nye siden (Oppdatert 7.mai 2024) :…
Les mer

2 kommentarer. Leave new

 • Hei. Så fin blogg! Virkelig nyttig informasjon. Hvordan er det med Malariamygg i Yala, nasjonalparken? Er det anbefalt noe forebyggende malarimedisin der?

  Svar
 • Heisann 🙂
  Takk for kommentar og hyggelige tilbakemeldinger!
  Jeg har fått råd om vaksiner fra Gunnar Hasle- Reiseklinikken. Han sa at det er kun dersom du skal overnatte på landsbygda i den nordlige provinsen, en bør ta malariamedisin. Og det skal du mest sannsynlig ikke : ) Men du bør forbygge myggstikk, les tipsene over i innlegget.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE