Marys venner hjelpearbeid på Sri Lanka

Marys Venner er mine venner!

Marys Venner har drevet hjelpearbeid på Sri Lanka i 45 år💖 Hundrevis av norske, engasjerte faddere har bidratt til nå. Jeg møtte flere av de her i Hikkaduwa i Februar 2020, og siden har jeg både sett og hørt om det fantastiske arbeidet Marys Venner gjør på Sri Lanka.

Jeg vet jeg har mange lesere som har blitt veldig glad i denne tåreformede øya🇱🇰❤️, og menneskene her. Helt fra jeg startet å ta i mot nordmenn her for ti år siden har mange spurt meg hvordan de kan gi noe tilbake. Nå kan jeg endelig gi et konkret svar:

-Bli fadder i Marys venner, og sørg for at et barn får en bedre fremtid:

Historien om Mary:

I 1977 var mediemannen Steinar Opstad sammen med Arne Fjørtoft på besøk på den vakre tropeøya Sri Lanka på oppdrag for NRK.  En dag punkterte bilen de kjørte.  Mens sjåføren byttet hjul, trakk Steinar inn i skyggen i et portrom som var inngangen til et nonnekloster.  Her fikk han se et forkomment, fattig barn som var blitt forlatt utenfor klosteret og som ble hentet av en nonne.  Det kom til en samtale med nonnen, og der og da bestemte Steinar seg for å hjelpe det lille barnet med penger, mat og medisiner.  Barnet ble kalt Mary

Neste år, var også Anne Marie Ljosåk Hansen med til Sri Lanka. Hun fikk se en blid og livsfrisk, Mary, men også mange andre barn som trengte hjelp. På flyet hjem laget Anne Marie og Steinar et brev til sine venner og kjente, for å få de med på å støtte et barn hver på Sri Lanka. Dette var forløpet til organisasjonen Marys Venner, stiftet i 1979.

Marys Venner på Sri Lanka i dag:

En formiddag i februar 2020 sitter vi rundt et langbord ved At Ease Beach Hotel. Marys Venner er på rundreise på Sri Lanka. Tom Henschien og Bjørn Bødtker (som representerte Styret den gang) og mange av foreningens medlemmer. Jeg har bedt de på lunsj for å få høre mer om arbeidet de gjør på Sri Lanka.

Tom Henschien forteller at Marys Venner i dag støtter 25 barnehjemsprosjekter rundt omkring på Sri Lanka. I tillegg har de startet yrkesskoler for unge, fattige jenter, førskoler og opplæringssentra for ungdom som trenger datakunnskap. De norske medlemmene bidrar med økonomisk hjelp enten ved å være fadder for et barn eller ved å støtte kollektive prosjekter. Det legges stor vekt på at barna som støttes skal følges opp fra de er små og til de har fått en utdannelse og kan klare seg selv. 

I løpet av en ukes rundreise har de nå besøkt flere av barnehjemmene som Marys Venner støtter. Mange av de jeg snakket med har vært faddere for barn på Sri Lanka i årevis. Det er derfor en stor opplevelse å få møte barna de har støttet og brevvekslet med i mange år.

Marys Venner besøk i Hikkaduwa fadderbarn

Marys Venner på besøk ved At Ease Beach Hotel.
Fra venstre Bjørn Kihl Bødker, Tore Hansson og Tom Henschien.

Hjelpen når dit den skal!

En ting jeg liker spesielt godt med Marys Venner er at administrasjonsutgiftene er minimale.


Arbeidet i Norge gjøres av en timelønnet sekretær, alle andre jobber frivillig og uten noen form for godtgjørelse. Det brukes ikke penger til kostbar markedsføring eller kontorhold. Dette gjør at over 90 % av pengene overføres til mottakerlandene og kommer barna og prosjektene til gode. (Godkjent av Innsamlingskontrollen)

Besøk på Childrens Corner

Barnehjemmet Childrens Corner, har Marys Venner vært med på å bygge selv, og jeg inviteres med dit på besøk!

Etter en kort kjøretur nordover fra Hikkaduwa er vi snart ute fra turistområdet. Vi passerer flere landsbyer som ble rammet hardt av tsunamiens herjinger i 2004. Mange omkom, eller fikk husene og båtene sine ødelagte. Mange barn ble foreldreløse.

Vi tar av fra kystveien og kommer etterhvert til den lille landsbyen Meetiyagoda. Området her er grønt og frodig, banantrær, rismarker og kanelplantasjer. Bussen parkerer i veikanten og vi går det siste stykket fram til Childrens Corner. Festkledde, smilende jenter kommer oss i møte og vi får en blomsterkrans rundt halsen. For en hjertelig velkomst!

Det bor 25 jenter på Childrens´s Corner. De kommer fra hele landet, fellesnevneren er at de trenger omsorg og et sted å bo. Barnehjemmet er bygget og drevet etter lokal, buddhistisk tradisjon. De er godkjent av srilankiske myndigheter, som fører nøye tilsyn med hjemmet.

Jeg kikker inn i den ene sovesalen. Her sover de yngste jentene. Sengene tett i tett, hvert med sitt rosa, blå eller grønne myggnett. I noen av sengene ligger kosebamsen og venter på natten.

Det er stort kjøkken, spiserom, datarom og en bakgård. Jeg hilser på damene som jobber på senteret. De smiler bredt. Det slår meg at hele stedet er rent, pent og ordentlig.

Jeg har besøkt flere barnehjem på Sri Lanka, og Childrens Corner er desidert det koseligste!

Jeg takker for omvisningen og sier farvel til Tom, Bjørn og Marys Venner.

De skal snart hjem igjen til Norge, og fortsette sin innsats for barna på Sri Lanka derfra.

Hvordan hjelpe Marys Venner?

I bilen på veg hjem fra barnehjemmet er det mange inntrykk som må bearbeides. Jeg bestemmer jeg meg for at jeg skal prøve å bidra til at flere nordmenn får høre om Marys Venner.

Under lunsjen vår i Hikkaduwa, fortalte nemlig Tom meg at antall faddere har gått ned de siste årene😔.

Færre faddere betyr at det er mindre ressurser til å hjelpe barn som trenger det. Nedgangen er naturlig da mange av de som ble faddere i Marys Venner for fra starten, har falt i fra. Ettersom de ikke bruker penger på markedsføring, er det kun jungeltelegrafen som kan verve nye faddere. Derfor vil jeg spre budskapet:

Slik fungerer fadder-ordningen:

Som Fadder i Marys Venner kand du velge om du vil støtte et barn på Sri Lanka, gutt eller jente, alder – eller du kan la tilfeldighetene råde. 

Det koster 325 kr i måneden, og du kan betale kvartalsvis, per halvår eller en gang i året. Gjennom denne støtten er ditt fadderbarn sikret næringsrik mat, klær, en seng å sove i, helsestell, grunnleggende skolegang og et sosialt og trygt samvær med andre barn og voksne. Du har også mulighet til å gi ekstra penger eller gaver til ditt fadderbarn. Pengene som blir til overs settes inn på barnets egen bankkonto til dagen han eller hun skal stå på egne ben.

Du får følge ditt fadderbarn vokse opp, gjennom tilbakemeldinger, brev og foto. Du har også mulighet til å besøke barnet du støtter på Sri Lanka. Hvert år arrangerer Marys venner nemlig en gruppereise og her inviteres alle fadderne til å bli med.  Da besøker de flere av barnehjemmene og sentrene som Marys Venner støter.

👉👉Les mer på www.marysvenner.no

Fra 2024 er vi i Norlanka Travels med å arrangere deres besøksreise på Sri Lanka. Les mer og meld deg på her:

Marys venner gruppereise

👉 Les om våre kommende gruppereiser på Sri Lanka her.

Forrige innlegg
Beste stranda på Sri Lanka?
Neste innlegg
Sri Lanka på sommeren: Trincomalee

Relevante blogginnlegg:

Norlanka Travels har arrangert rundreiser på Sri Lanka i 10 år

Endelig en god sesong igjen 🙏

Vinteren 2024 har vært fantastisk for oss. Og nesten litt symbolsk er det nettopp i år 10 år siden vi startet å selge rundreiser på Sri Lanka. Med et slikt jubileum er det fint å mimre litt.  Dette har Norlanka Travels gjort siden 2014:  En av høydepunktene fra research-turene våre til høyre 👆 I 2014…
Les mer
Internett på Sri Lanka?

🛜Internett på Sri Lanka

Den beste, tryggeste og rimeligste måten å komme deg på nett på Sri Lanka er å kjøpe et lokalt sim-kort. Dette gjør du veldig enkelt i ankomsthallen på flyplassen – eller i nærmeste by/tettsted.

Les mer

Førjulstur til Colombo

I helga var vi på jentetur til Colombo 🌴🏙️ -Byen jeg har et hat-elsk forhold til.  På den ene siden så er det trafikkaos, bråk og et uoversiktelig bybilde🤨 Men på den positive siden så er det spennende kjøpesentre og et utrolig utvalg av restauranter.  Her finner vi ALT vi ikke har i Hikkaduwa her! Denne…
Les mer

4 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE