Marys venner er mine venner

Marys venner er mine venner!

Marys Venner har drevet hjelpevirksomhet på Sri Lanka i 40 år. Hundrevis av norske, engasjerte faddere har bidratt til nå.

Jeg møtte flere av de her i Hikkaduwa i Februar. Da fikk jeg både se og høre hvilket fantastisk arbeid Marys venner gjør på Sri Lanka. Det ga meg stor lyst til å støtte så godt jeg kan.

100 nye faddere til Marys venner!

Så da satte jeg meg et stort mål.

Jeg vil hjelpe til å skaffe 100 nye faddere til Marys venner.

HER KAN DU VERVE DEG SOM FADDER – LINK.

For 300 kroner i måneden er du med på å skape et bedre liv for et barn på Sri Lanka.

Bli med!

Historien om Marys venner:

I 1977 var nordmannen Steinar Opstad på en kjøretur nær Negombo, da bilen han satt i punkterte. Mens dekket ble skiftet, søkte han ly for solen under taket på en liten bod. Tilfeldigvis var dette vaktboden til et barnehjem drevet at katolske nonner.

Ved fortauet fikk han øye på ei lita jente, forlatt av moren sin. Etter å ha snakket med nonnene, tilbød han å betale en fast månedlig sum for at de skulle ta seg av jenta. Nonnene ga den lille, brunøyde jenta navnet Mary.

Neste år, var også Anne Marie Ljosåk Hansen med til Sri Lanka. Hun fikk se en blid og livsfrisk, Mary, men også mange andre barn som trengte hjelp. På flyet hjem laget Anne Marie og Steinar et brev til sine venner og kjente, for å få de med på å støtte et barn hver på Sri Lanka. Dette var forløpet til organisasjonen Marys Venner , stiftet i 1979.

Marys venner på Sri Lanka i dag:

Det er gått over 40 år siden lille Mary fikk hjelp.

En formiddag i februar sitter vi rundt et langbord ved At Ease Beach Hotel. Marys venner er på rundreise på Sri Lanka. Presidenten, Tom Henschien, styrerepresentant, Bjørn Kihl Bødtker og mange av fadderne og medlemmene. Jeg har bedt de på lunsj for å få høre mer om arbeidet de gjør på Sri Lanka.

Marys Venner besøk i Hikkaduwa fadderbarn
Marys venner på besøk ved At Ease Beach Hotel.
Fra venstre Bjørn Kihl Bødker, Tore Hansson og Tom Henschien.

Jeg får høre om den spennende rundreisen de har vært på. De har sett flere av severdighetene på Sri Lanka og kjørt gjennom det vakre høylandet. Men først og fremst har de besøkt flere av barnehjemmene som Marys venner støtter. Her har de sett at pengene de gir kommer barna på Sri Lanka til gode. Mange har vært faddere for barn på Sri Lanka i årevis. Det er en stor opplevelse å få møte barna de har støttet og brevvekslete med i mange år.

Tom forteller at Marys venner i dag støtter 25 barnehjemsprosjekter på Sri Lanka. De er geografisk spredt over store deler av øya. I tillegg har de startet yrkesskoler for unge, fattige jenter, førskoler og opplæringssentra for ungdom som trenger datakunnskap.  

Les mer om Marys Venner sine prosjekter på Sri Lanka på DENNE SIDEN.

I tillegg til Sri Lanka, hjelper de også barn i Thailand og i Bangalore i India

Marys Venner 40 år
Marys Venner har drevet med hjelpearbeid på Sri Lanka i 40 år.

Hjelpen når dit den skal!

En ting jeg liker spesielt godt med Marys venner er at administrasjonsutgiftene er minimale. Alt arbeidet i Norge drives frivillig, så de bruker ikke til kostbar markedsføring eller kontorhold. Det gjør at ca 90 % av pengene fra fadderne kommer direkte barnet til gode.

Bjørn forteller meg at målsettingen fra start har vært å holde administrative utgifter på lavest mulig nivå. Derfor har de valgt å støtte ulike prosjekt drevet av nonner eller andre veldedige organisasjoner i mottakerlandet.

Men et barnehjem har de vært med på å bygge selv.

Besøk på Childrens Corner

Og jeg inviteres med dit!

Etter en kort kjøretur nordover fra Hikkaduwa er vi snart ute fra turistområdet. Vi passerer Seenigama tempel. Et sted som er ansett som svært hellig for buddhistene her, da det var et av få bygg som stod igjen etter tsunamiens herjinger i 2004.  Vi kjører forbi flere landsbyer som ble rammet hardt. Mange omkom, eller fikk husene og båtene sine ødelagte. Mange barn ble foreldreløse.

Vi tar av fra kystveien og kommer til landsbyen Meetiyagoda. Området her er grønt og frodig, banantrær, rismarker og kanelplantasjer. Bussen parkerer i veikanten og vi går det siste stykket fram til Childrens Corner. Festkledde, smilende jenter kommer oss i møte og vi får en blomsterkrans rundt halsen. Vi føler oss høyst velkomne, og det blir vartet opp med sang, dans og underholdning.

Marys Venner barnehjem Tom Sri Lanka
Tom Henschien tenner oljelampen ved barnehjemmet.

Leder for Colombo-kontoret  til Marys venner, Asitha Fernando, er også til stede. Jeg har aldri vært her før, så jeg får en omvisning på senteret.

Det bor 25 jenter på Childrens´s Corner. De kommer fra hele landet, fellesnevneren er at de trenger omsorg og et sted å bo. Barnehjemmet er bygget og drevet etter lokal, buddhistisk tradisjon. De er godkjent av srilankiske myndigheter, som fører nøye tilsyn med hjemmet.

Jeg kikker inn i den ene sovesalen. Her sover de yngste jentene. Sengene tett i tett, hvert med sitt rosa, blå eller grønne myggnett. I noen av sengene ligger kosebamsen og venter på natten.

Barnehjem Hikkaduwa Marys Venner fadderbarn
En av sovesalene ved «Childrens Corner».

Det er stort kjøkken, spiserom, datarom og en bakgård. Jeg hilser på damene som jobber på senteret. De smiler bredt. Det slår meg hele stedet er rent, pent og ordentlig.

Jeg har besøkt flere barnehjem på Sri Lanka, og Childrens Cornerer desidert det koseligste!

Jeg takker for omvisningen og sier farvel til Tom, Bjørn og Marys Venner.

De skal snart hjem igjen til Norge, og fortsette sin innsats for barna på Sri Lanka derfra.

Hva kan du og jeg gjøre for å hjelpe?

I bilen på veg hjem er det mange inntrykk som må bearbeides. Jeg bestemmer jeg meg for at jeg skal bidra til at flere nordmenn får høre om Marys Venner.

Under lunsjen vår i Hikkaduwa, fortalte Tom meg at antall faddere har gått ned de siste årene, og dermed muligheten til å hjelpe mange flere barn. Nedgangen er naturlig da mange av de som ble faddere for 40 år siden, har falt i fra. Ettersom de ikke bruker penger på markedsføring, er det kun jungeltelegrafen som kan verve nye faddere.

Kanskje kan jeg være med å koble til en ekstra linje på denne jungeltelegrafen?

Vil du støtte Marys venner?

Marys Venner - Logo

Jeg har mange lesere som har vært på Sri Lanka, eller som drømmer om å reise hit.

Mange nordmenn har blitt spesielt glad i denne tåreformede øya, og menneskene her.

Det er flere som har også spurt meg om hvordan de kan gi noe tilbake. Nå kan jeg endelig gi et konkret svar:

-Bli fadder i Marys venner, og sørg for at et barn får en bedre fremtid.

Slik fungerer fadder-ordningen:

Som Fadder i Marys Venner hjelper du et barn på Sri Lanka. Du kan velge om du vil støtte en gutt/jente, alder eller la tilfeldighetene råde. 

Det koster 300 kr i måneden, og du kan betale kvartalsvis, per halvår eller en gang i året.

Gjennom denne støtten er ditt fadderbarn sikret næringsrik mat, klær, en seng å sove i, helsestell, grunnleggende skolegang og et sosialt og trygt samvær med andre barn og voksne.

Bli fadder nå – LINK!

Du har også mulighet til å gi ekstra penger eller gaver til ditt fadderbarn. Pengene som blir til overs settes inn på barnets egen bankkonto til dagen han eller hun skal stå på egne ben.

Jentene som bor på barnehjem har også førsterett på yrkesskolen Seth Sevana som Marys venner støtter. Dette er en god vei inn til å få jobb og kunne forsørge seg selv.

marys venner Seth Sevana opplæring jenter
Arbeidstrening for jenter på Seth Sevana.

Du får følge ditt fadderbarn vokse opp, gjennom tilbakemeldinger, brev og foto. Du har også mulighet til å besøke barnet du støtter på Sri Lanka.

Hvert år arrangerer Marys venner en gruppereise, her inviteres også alle fadderne med.  Da besøkes flere av barnehjemmene og sentrene som Marys Venner støter.

Tenk å få være med å gi et barn de beste forutsetninger for et godt liv!

Barnehjem Sri Lanka Hikkaduwa Marys Venner

I stedet for å bli fadder kan du også bli Marys Venn og støtte barn ved å betale kr. 300,- pr. måned. Du vil da ikke ha ansvar for et spesielt barn, men støtte arbeidet for barn og ungdom på Sri Lanka og i Thailand.

Les mer på www.marysvenner.no

*****

Nå krysser jeg fingrene for at dette blogginnlegget blir lest og delt.

Tenk om vi sammen klarer å skaffe 100 nye faddere til barn på barnehjem på Sri Lanka. Da hadde jeg blitt så glad!

Bli venn med Marys venner du og!

Forrige innlegg
Dykking i Hikkduwa.
Neste innlegg
Vi er trygge på Sri Lanka

Relevante blogginnlegg:

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

🤔Nervøse Nordmenn stiller meg ofte spørsmålet; er det trygt å reise til Sri Lanka? Og jeg kan godt forstå at noen er skeptiske, da Sri Lanka har en litt «trøblete historie». En lang borgerkrig ble avsluttet først i 2009, tsunami, terroraksjonen i 2019, Covid-19 og nå til sist i 2022: økonomisk og politisk krise! Men…
Les mer
Høylandet på Sri Lanka

Det vakre høylandet på Sri Lanka

Høylandet på Sri Lanka er ubeskrivelig vakkert 💖⛰️ Fjell, fossefall og teplantasjer. Grønt i grønt så langt øyet kan se💚 Hvilke steder bør du få med deg i høylandet? De mest populære stedene å besøke i høylandet er nok Ella og Nuwara Eliya. Pilgrimsruten opp til Adam´s Peak er også et høydepunkt for de som ønsker å kombinere en fysisk…
Les mer
Du kan reise til Sri Lanka nå

Du kan reise til Sri Lanka nå

(men vi blir i Norge en stund til) Du KAN reise til Sri Lanka nå 🎉 UDE har opphevet reiserådet som frarådet reiser til Sri Lanka. De vurderer at sikkerhetssituasjonen i landet  er mer stabil.  Så hurra-hurra 🥂 da går det an for nordmenn å reise til Sri Lanka fremover. Vi i Norlanka Travels tar i mot bestillinger av…
Les mer

3 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE