Er det vanlig å gi tips på Sri Lanka?

Er det vanlig å gi tips på Sri Lanka?

Tips, driks eller drikkepenger, kjært barn har mange navn. Nå vet jeg ikke om det egentlig er et kjært barn da 🤔 Tvert  i mot skaper tipsing mye hodebry for folk. Mange lurer på dette: Er det vanlig å gi tips på Sri Lanka?

 

Som turist på et nytt sted er du ikke kjent med om, når, eller hvor mye det er vanlig å tipse.

 

Dette får jeg mange spørsmål om. Derfor tenkte jeg å forklare litt om dette👇

.

Er det forventet at du tipser på Sri Lanka? 

Ja!  (Er det korte svaret). Her på Sri Lanka er det en utbredt kultur for å gi tips til alle serviceyrker du møter.
Noen restauranter og hotell har det innbakt som “service charge” – vanligvis 10%.
Andre steder, og andre yrkesgrupper har en uskrevet forventning om tips.

 

🇱🇰 Lønnsnivået i servicenæringen er lav, så mange er avhengige av tips for å ha en lønn å leve av.

Samtidig MÅ du ikke gi tips utover service charge. Er du misfornøyd med servicen eller hjelpen du har fått et sted?

Det viktigste måten å si ifra er ved å ikke gi tips.

Hikkaduwa restaurant er det vanlig å tipse

Hvor mye skal du gi i tips? 

Dette skaper  hodebry.

Det finnes ingen fasit på dette såklart. Men jeg har diskutert temaet med de som jobber i servicenæringen for å høre hva som er forventet.
Følger du disse tipsene,  så jeg tror du vil klare å ro deg i land:

På restaurant: 

Her er det vanlig å gi 10% tips.

Se nøye på regningen. Mange restauranter legger til tips som  “service charge”.  Da er det greit å bare betale beløpet på regningen. Gjerne rundet opp til nærmeste 100- / 1000- rupees. Hvis det ikke er lagt til Service Charge på regningen, kan du selv legge til ca 10 % .

Er dere spesielt fornøyd med maten og servicen kan du gi noe utover dette. Jeg har aldri opplevd at noen reagerer på for mye tips😍 – Det blir alltid godt mottatt.

Restaurant beach Hikkaduwa

På hotell: 

Vi på At Ease Beach Hotel har gjort det enkelt for deg. Vi har satt en TIPS-kasse ved resepsjonen. Slik kan du gi et lite beløp da du sjekker ut, som blir fordelt rettferdig til alle som jobber på hotellet.

🏨 På større hotell med egne pikkoloer, er det vanlig å gi en liten tips til rengjøringspersonelet på rommet, og å gi en liten seddel til de som bærer kofferten din til rommet. 100-200 rupees er en grei liten tips for en slik type «engangstjeneste».

vanlig å gi tips på Sri Lanka

Dykke- / surfeinstruktør: 

Kanskje synes du at prisen for et dykk er dyrt nok, men husk på dette: Hele beløpet går til eieren av dykkesenteret. Instruktørene har ikke mye igjen for sitt arbeid. Har du råd til å dykke, så har du råd til å gi tips! mener jeg.

🤿  Gi en liten tips direkte til den instruktøren / dive masteren som fulgte deg opp under dagen. Forslag til tips: 500 – 1.000 LKR.

🏄‍♂️ En  surfeinstruktør vil også bli glad for en ekstra tips etter å ha lært deg å surfe. Forslag til tips: 500- 1.000 LKR.

Hiriketiya Sri Lanka surfing strandliv

Er du interessert i å lese mer om DYKKING I HIKKADUWA, så finner du et blogginnlegg HER.

Taxi / tuktuk:

På Sri Lanka er det 🛺 tuktuk som er det vanligste transportmiddelet. Det er sjelden disse har taksameter, så det lønner seg å avtale prisen på forhånd. Tipsen regnes da som inkludert i denne avtalte prisen. Etter du har vært på Sri Lanka en stund, vet du ca hvor mye det koster fra A til B, da kan du bare gi dette beløpet da du går ut av tuktuken (sørg for å ha vekslepenger).

Det er kun i hovedstaden du finner taxier slik du kjenner de fra Norge. De har taksameter og da er det vanlig å runde opp, eller gi en liten tips ekstra.

For lengre transportetapper med bil er det greit å gi ca 10% i tips til sjåføren.

Hvordan kjøre tuktuk på Sri Lanka

Guider: 

Ved  severdighetene på Sri Lanka,  vil dere møte på guider som tilbyr sine tjenester. Ønsker dere å benytte dere av dette, så er det vanlig å avtale pris på forhånd. Da er dette summen dere skal gi etterpå.  For eksempel tar guidene ved Sigiriyaa 2000,- rupees for å følge en gruppe opp på løvedhodet og gi informasjon underveis (Ca 3-4 timers jobb). Da er det ok å gi bare denne avtalte summen.

Er dere veldig fornøyd med jobben som blir gjort, vil det alltid bli tatt godt i mot hvis dere gir noe ekstra.😊 For eksempel 500 rupees ekstra.

Dambulla guide temple

Tips ved våre rundreiser:

Ved våre rundreiser har vi gjort det enkelt for dere: Vår sjåfør betaler alle guider som benyttes underveis (f.eks i Kandy og Sigiriya), så slipper dere forhandlinger. Men skulle dere ha lyst til å gi noe ekstra til en guide som dere er veldig fornøyd med, så er det såklart greit. 🧡 For eksempel 500 rupees ekstra vil være ok da, ettersom de allerede får betaling for oss.

Sjåførene våre har en god fastlønn de dagene han er på rundreise med Norlanka Travels. Det er helt opp til dere om dere vil gi noe tips til han etter avsluttet rundtur. Det må i så fall være hvis dere er fornøyd med jobben han har gjort underveis og føler dere godt ivaretatt.

Mange spør meg om hvor mye det er vanlig å gi til sjåføren etter endt rundreise.

👉 En pekepinn:   1.000- 2.000 Rupees pr dag dere har vært på tur sammen er  en god bonus for sjåføren 😊

Noen gir mer, noen gir mindre og noen gir ingenting. Alt er ok!

Norlanka Travels Hikkaduwa Sri Lanka

Synes du slike råd og tips er nyttige?

Sjekk gjerne DENNE SIDEN, som samler alle mine beste råd og tips.

Jeg har også skrevet en kort e-bok:  Få en Drømmereise til Sri Lanka. 7 gode råd til planleggingen. Den kan du laste ned HER.

Har jeg glemt noe?
Er det noe annet du lurer på om tipsing?
Forrige innlegg
Drive hjelpearbeid og frivillig arbeid på Sri Lanka
Neste innlegg
Sri Lanka feirer nyttår i april

Relevante blogginnlegg:

innreiseregler sri lanka visum

Innreiseregler Sri Lanka

Her finner du siste oppdaterte innreiseregler for Sri Lanka (april 2024). Jeg håper det er nyttig for deg som planlegger å reise på ferie til Sri Lanka. Dette må du ha: 🛂 :  Pass som er gyldig mer enn 6 mnd. 📧 :  Turistvisum (e-visa på forhånd eller kjøp visum ved ankomst) 📍: Ankomstkort. Dette kan nå…
Les mer
Norlanka Travels har arrangert rundreiser på Sri Lanka i 10 år

Endelig en god sesong igjen 🙏

Vinteren 2024 har vært fantastisk for oss. Og nesten litt symbolsk er det nettopp i år 10 år siden vi startet å selge rundreiser på Sri Lanka. Med et slikt jubileum er det fint å mimre litt.  Dette har Norlanka Travels gjort siden 2014:  En av høydepunktene fra research-turene våre til høyre 👆 I 2014…
Les mer
Internett på Sri Lanka?

🛜Internett på Sri Lanka

Den beste, tryggeste og rimeligste måten å komme deg på nett på Sri Lanka er å kjøpe et lokalt sim-kort. Dette gjør du veldig enkelt i ankomsthallen på flyplassen – eller i nærmeste by/tettsted.

Les mer

Førjulstur til Colombo

I helga var vi på jentetur til Colombo 🌴🏙️ -Byen jeg har et hat-elsk forhold til.  På den ene siden så er det trafikkaos, bråk og et uoversiktelig bybilde🤨 Men på den positive siden så er det spennende kjøpesentre og et utrolig utvalg av restauranter.  Her finner vi ALT vi ikke har i Hikkaduwa her! Denne…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE