Sri Lanka feirer nyttår i april

Sri Lanka feirer nyttår i april

Ja, her på Sri Lanka feirer vi nyttår i april 🇱🇰🎉

Nyttårsfeiringen på Sri Lanka er vanligvis 13. eller 14 april. Tradisjonelt var dette en markering av at innhøstingen av risavlingene var ferdig.

Sri Lanka feirer nyttår i april

Astrologi er viktig på Sri Lanka, og dette er veldig tydelig denne dagen.

Hvert år er det ulike tidspunkt der en skal gjøre ulike ritualer eller handlinger. Et eksempel er at en lar kokosmelk koke over i en gryte, noe som bringer lykke. I tillegg bestemmes atroligiske tidspunkt der alle skal spise, hvilket tidspunkt man skal være ferdig med arbeidet, hvilken himmelretning en skal sitte vendt mot under måltider, hvilken farge en skal ha på klærne og mye mer.

I videoen under får du et lite innblikk i hvordan vi feiret nyttår, april 2021:

Hvordan feires nyttår på Sri Lanka?

Nyttår på Sri Lanka er en familiefeiring, og mye er likt som vår julefeiring, synes jeg. De aller fleste har fri denne dagen, da skoler og alle offentlige institusjoner holder stengt. Feiringen foregår først og frem hjemme, og derfor er det ikke nødvendigvis så mye du som turist merker av feiringen.

Vi starter alltid dagen med et smell 🎉 av raketter. Ja, de synes kanskje ikke på dagtid, men jeg kan love at de høres! Deretter gjør vi den tradisjonelle kokingen av kokosmelk, før vi samles med familien og spiser melkeris, kaker, frukt og drikker te.

Det er også vanlig å dra på besøk til slektninger denne dagen. Da pynter vi oss, og drar rundt på besøk og drikker enda mer te og spiser enda mer kaker 😆

Tiden før nyttår minner også om juleforberedelser i Norge. Folk tar storvask av husene sine, kjøper nye klær og baker kaker. Mødrene stresser og barna gleder seg!

Sri Lanka feirer nyttår i april
Nyttårsfeiring Sri Lanka

Sri Lanka nyttår på hotellet:

Vanligvis pleier vi å ha en liten markering av nyttår på At Ease Beach Hotel. Du kan lese om nyttårsfeiringen på hotellet her.

Sri Lanka nyttår Hikkaduwa

Nyttårsleker i april:

I forbindelse med nyttårsfeiringe dukker morsomme arrangement opp overalt. På selve nyttårsdagen ser vi gjerne på slike store nyttårsleker på tv, mens det arrangeres i litt mindre skala i Hikkaduwa noen dager senere.

Her er noen bilder fra nyttårslekene i Hikkaduwa i 2017:

Sri Lanka nyttår leker

Dette minner litt om tradisjonelle konkurranser og leker vi har på 17. Mai hjemme i Norge, men så klart med litt lokale variasjoner. Sri Lankan style ; )

Fra bildet øverst til venstre:

  1. Blindebukken skal prøve å slå til en krukke med kokosmelk så den knuser.
  2. Hvem rasper en hel kokosnøtt raskest?   (Her er det både dame- og herreklasse.)
  3. Putekrigen oppe på en palmestamme er mest populært for de sterkeste av mannfolka.
  4. Prøv å tegne øyne på elefanten på rett sted, uten å kikke!

Synes du det er interessant å lære om tradisjoner, festivaler og feiringer på Sri Lanka?

Kanskje synes du også disse blogginnleggene er spennende: 

Forrige innlegg
Er det vanlig å gi tips på Sri Lanka?
Neste innlegg
fullmåne og vesak på Sri Lanka

Relevante blogginnlegg:

Elefanter Sri Lanka

Elefanter på Sri Lanka

Det finnes mer enn 5000 ville elefanter på Sri Lanka, og du har stor sjanse til å få se noen av de i løpet av din ferie på Sri Lanka. Elefanter er enorme, kloke og flotte dyr. Jeg har vært fascinert av de siden jeg var liten, og har beviset på det tatovert på skulderen.…
Les mer
Sri Lanka på sommeren

Sri Lanka på sommeren: Trincomalee

Reiser du til Sri Lanka på sommeren, så kan jeg anbefale et besøk til Trincomalee. Dette kjente turistmålet på nordøst-kysten byr på herlige, eviglange sandstrender og flere mulige aktiviteter for hele familien. Mellom juni og september, har østkysten det mest solrike og stabile været.🌴🏖️☀️ Mange av våre kunder ønsker å kombinere en av våre rundreiser,…
Les mer
Marys venner hjelpearbeid på Sri Lanka

Marys Venner er mine venner!

Marys Venner har drevet hjelpearbeid på Sri Lanka i 45 år💖 Hundrevis av norske, engasjerte faddere har bidratt til nå. Jeg møtte flere av de her i Hikkaduwa i Februar 2020, og siden har jeg både sett og hørt om det fantastiske arbeidet Marys Venner gjør på Sri Lanka. Jeg vet jeg har mange lesere…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE