Sri Lanka feirer nyttår i april

Sri Lanka feirer nyttår i april

Ja, her på Sri Lanka feirer vi nyttår i april 🇱🇰🎉

Nyttårsfeiringen på Sri Lanka er vanligvis 13. eller 14 april. Tradisjonelt var dette en markering av at innhøstingen av risavlingene var ferdig.

Sri Lanka feirer nyttår i april

Astrologi er viktig på Sri Lanka, og dette er veldig tydelig denne dagen.

Hvert år er det ulike tidspunkt der en skal gjøre ulike ritualer eller handlinger. Et eksempel er at en lar kokosmelk koke over i en gryte, noe som bringer lykke. I tillegg bestemmes atroligiske tidspunkt der alle skal spise, hvilket tidspunkt man skal være ferdig med arbeidet, hvilken himmelretning en skal sitte vendt mot under måltider, hvilken farge en skal ha på klærne og mye mer.

I videoen under får du et lite innblikk i hvordan vi feiret nyttår, april 2021:

Hvordan feires nyttår på Sri Lanka?

Nyttår på Sri Lanka er en familiefeiring, og mye er likt som vår julefeiring, synes jeg. De aller fleste har fri denne dagen, da skoler og alle offentlige institusjoner holder stengt. Feiringen foregår først og frem hjemme, og derfor er det ikke nødvendigvis så mye du som turist merker av feiringen.

Vi starter alltid dagen med et smell 🎉 av raketter. Ja, de synes kanskje ikke på dagtid, men jeg kan love at de høres! Deretter gjør vi den tradisjonelle kokingen av kokosmelk, før vi samles med familien og spiser melkeris, kaker, frukt og drikker te.

Det er også vanlig å dra på besøk til slektninger denne dagen. Da pynter vi oss, og drar rundt på besøk og drikker enda mer te og spiser enda mer kaker 😆

Tiden før nyttår minner også om juleforberedelser i Norge. Folk tar storvask av husene sine, kjøper nye klær og baker kaker. Mødrene stresser og barna gleder seg!

Sri Lanka feirer nyttår i april
Nyttårsfeiring Sri Lanka

Sri Lanka nyttår på hotellet:

Vanligvis pleier vi å ha en liten markering av nyttår på At Ease Beach Hotel. Du kan lese om nyttårsfeiringen på hotellet her.

Sri Lanka nyttår Hikkaduwa

Nyttårsleker i april:

I forbindelse med nyttårsfeiringe dukker morsomme arrangement opp overalt. På selve nyttårsdagen ser vi gjerne på slike store nyttårsleker på tv, mens det arrangeres i litt mindre skala i Hikkaduwa noen dager senere.

Her er noen bilder fra nyttårslekene i Hikkaduwa i 2017:

Sri Lanka nyttår leker

Dette minner litt om tradisjonelle konkurranser og leker vi har på 17. Mai hjemme i Norge, men så klart med litt lokale variasjoner. Sri Lankan style ; )

Fra bildet øverst til venstre:

  1. Blindebukken skal prøve å slå til en krukke med kokosmelk så den knuser.
  2. Hvem rasper en hel kokosnøtt raskest?   (Her er det både dame- og herreklasse.)
  3. Putekrigen oppe på en palmestamme er mest populært for de sterkeste av mannfolka.
  4. Prøv å tegne øyne på elefanten på rett sted, uten å kikke!

Synes du det er interessant å lære om tradisjoner, festivaler og feiringer på Sri Lanka?

Kanskje synes du også disse blogginnleggene er spennende: 

Forrige innlegg
Er det vanlig å gi tips på Sri Lanka?
Neste innlegg
Sri Lanka på sommeren: Trincomalee

Relevante blogginnlegg:

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

🤔Nervøse Nordmenn stiller meg ofte spørsmålet; er det trygt å reise til Sri Lanka? Og jeg kan godt forstå at noen er skeptiske, da Sri Lanka har en litt «trøblete historie». En lang borgerkrig ble avsluttet først i 2009, tsunami, terroraksjonen i 2019, Covid-19 og nå til sist i 2022: økonomisk og politisk krise! Men…
Les mer
Høylandet på Sri Lanka

Det vakre høylandet på Sri Lanka

Høylandet på Sri Lanka er ubeskrivelig vakkert 💖⛰️ Fjell, fossefall og teplantasjer. Grønt i grønt så langt øyet kan se💚 Hvilke steder bør du få med deg i høylandet? De mest populære stedene å besøke i høylandet er nok Ella og Nuwara Eliya. Pilgrimsruten opp til Adam´s Peak er også et høydepunkt for de som ønsker å kombinere en fysisk…
Les mer
Du kan reise til Sri Lanka nå

Du kan reise til Sri Lanka nå

(men vi blir i Norge en stund til) Du KAN reise til Sri Lanka nå 🎉 UDE har opphevet reiserådet som frarådet reiser til Sri Lanka. De vurderer at sikkerhetssituasjonen i landet  er mer stabil.  Så hurra-hurra 🥂 da går det an for nordmenn å reise til Sri Lanka fremover. Vi i Norlanka Travels tar i mot bestillinger av…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE