Tro og overtro på Sri Lanka

Tro og overtro på Sri Lanka

Sri Lanka er et så spennende land på mange området. Religion, tro og overtro er inget unntak!

Flere av de største verdensreligionene er side om side og tildels innflettet i hverandre.

I tillegg finnes rik kunnskap om naturmedisin, ayurveda, yoga, meditasjon og ikke minst ulike råd og regler som videreføres mellom generasjonene.

Her skal jeg fortelle litt mer om min erfaring med tro og overtro på Sri Lanka.

Munk blessing tro og overtro

Hvilke trosretninger finner du på Sri Lanka?

 • 70,2 % av befolkningen er Theravada Buddihster.
 • 12,6 % er Hinduister.
 • 9,7 % er Muslimer (stort sett Sunni).
 • 6,1 % er Katolikker
 • 1,3 % Kristne

 

Kilde:  Om Sri Lanka på Wikipedia.

Tro og overtro Sri Lanka

Mix av religioner: Da buddhister tilber en hinduistisk gud!

I 2015 reiste vi med hele storfamilien til Kataragama tempelet. Da lært jeg mye om religion og tradisjoner i landet jeg bor i. Spesielt interessant synes jeg det er at skillet mellom de to store verdensreligionene Buddhisme og Hinduisme synes å være litt flytende her.

Du kan lese mer om mitt besøk i Kataragama HER. 

Kataragama hellig tempel på Sri Lanka

Tro og overtro på Sri Lanka:

Etter flere år i landet, blir jeg stadig mer fascinert av alle tradisjoner, kultur, tro og overtro på Sri Lanka.
Jeg anser meg selv som en ikke-religiøs person, men med en stor dose nysgjerrighet og ønske om å lære mer.
Min mann og hans familie er Buddhister. En stor andel av folk på Sri Lanka anser seg selv som religiøse. Jeg har  stor respekt for religion, kultur og tradisjon og håper jeg ikke tråkker noen på tærne med dette innlegget.
Med i mine øyne er det mange tradisjoner som grenser mellom gudstro og overtro. Det er så mange regler, eller ting du bare “må” gjøre for at hell og lykke skal følge deg. Det finnes også en rekke symboler og handlinger som  beskyttelse fra ondskap.
Og ikke minst har de fleste på Sri Lanka en veldig god kunnskap om hvilke matvarer, krydder og urter som hjelper forebyggende eller behandlende mot sykdom.
Etter jeg fikk barn her, merket jeg spesielt godt disse reglene.

Tro og overtro for barn og foreldre på Sri Lanka:

amulett tro og overtro

Denne amuletten av gull fikk Sanja av bestemoren sin her da hun ble født. Den kalles en “Panchauda”, og er en beskyttelse. Dette er det mest brukte smykket blant buddhistiske barn.

På amuletten finnes fem vanlige symboler: pil og bue, skjell, sverd, trefork (en sånn som havguden holder i hånden), og en plate eller ‘Paara Walalla’.

I tillegg ser en ofte at babyer her har et sort merke i pannen, en såkalt “pottu”.
Dette har jeg lest at opprinnelig var en hinduistisk tradisjon som ble utført som beskyttelse mot “det onde øyet”, men som nå også blir kopiert av singhalesiske foreldre. Dette har vi ikke brukt på Sanja. Hun har heller ikke fått hull i ørene, selv om dette er vanlig å gjøre på jentebabyene da de er tre måneder her.
Da jeg var gravid, dro vi hele storfamilien til det lokale tempelet her, og den gangen hadde vi med frukt og gaver og fikk en slags velsignelse om at fødselen skulle gå bra. Nå da vi kom tilbake måtte vi såklart tilbake til samme tempelet for å takke. Denne gangen hadde svigermor med hjemmelaget melkeris og andre godsaker, som vi delte ut til alle besøkende. Det ble god stemning kan du tro!
I tillegg besøkte vi Kataragama et halvår etter fødselen, og da ofret vi frukt og tente lys og røkelse. Alt dette kan sees på som måter å vise takknemlighet på. Sånne tradisjoner synes jeg er koselig, og jeg ser ikke noen grunn til ikke å utføre slike ting, selv om jeg ikke anser meg som buddhist eller religiøs av noe slag.

Regler for barn og foreldre:

Dette er noe av reglene jeg har hørt fra svigermor og andre i landsbyen vi bor:
 • Nyfødte barn skal være hjemme/ inne de første tre månedene.
 • Barn må ikke spise sur frukt på ettermiddagen.
 • Du må ikke amme med vått hår.
 • Du må aldri drikke iskaldt vann.
 • Er du dårlig i magen, drikke lime.
 • Barn som er forkjølet/ syke må ikke spise egg, melkeprodukter eller kald mat.
Da Sanja var baby var vi mye inne hos Svigermor. Jeg la merke til at hun til stadighet drev og la en stor kniv i nærheten av Sanja. For eksempel da hun lå på soverommet, så la hun kniven under sengen. Da Sanja våknet, og jeg tok henne med til stua, var svigermor snar om å hente kniven og lege den ved siden av henne på gulvet. Hva var dette?
Jeg måtte så klart spørre, og fant ut at det er vanlig å legge noe av metall ved babyene hvis de er alene. Igjen, som beskyttelse. En annen skikk er at mange mødre sender med en liten hårklype eller noe annet av metall sammen med matpakken til barna når de skal på skolen.
yoga ayurveda Sri Lanka tro overtro

Gi gaver til andre på bursdagen din!

Dette er en av de tradisjonene jeg er aller mest glad i på Sri Lanka.
I motsetning til i Europa, er ikke en bursdag en dag du som voksen kan forvente å få gaver. Derimot er det forventet at du selv skal gi.
Dette kan enten være ved å gi frukt, kaker eller lignende til familie og venner eller å gi veldedighet til noen som trenger det.
Sist jeg hadde bursdag, var vi på et barnehjem for å gi middag og dessert til de 15 guttene som bor der.
For en fantastisk tradisjon!
Den skulle vi overført til Norge, der få voksne trenger å få ting og tang i bursdagsgaver!
Forrige innlegg
Arugam Bay på Sri Lanka
Neste innlegg
Vårt strandhotell i Hikkaduwa

Relevante blogginnlegg:

Elefanter Sri Lanka

Elefanter på Sri Lanka

Det finnes mer enn 5000 ville elefanter på Sri Lanka, og du har stor sjanse til å få se noen av de i løpet av din ferie på Sri Lanka. Elefanter er enorme, kloke og flotte dyr. Jeg har vært fascinert av de siden jeg var liten, og har beviset på det tatovert på skulderen.…
Les mer
Sri Lanka på sommeren

Sri Lanka på sommeren: Trincomalee

Reiser du til Sri Lanka på sommeren, så kan jeg anbefale et besøk til Trincomalee. Dette kjente turistmålet på nordøst-kysten byr på herlige, eviglange sandstrender og flere mulige aktiviteter for hele familien. Mellom juni og september, har østkysten det mest solrike og stabile været.🌴🏖️☀️ Mange av våre kunder ønsker å kombinere en av våre rundreiser,…
Les mer
Marys venner hjelpearbeid på Sri Lanka

Marys Venner er mine venner!

Marys Venner har drevet hjelpearbeid på Sri Lanka i 45 år💖 Hundrevis av norske, engasjerte faddere har bidratt til nå. Jeg møtte flere av de her i Hikkaduwa i Februar 2020, og siden har jeg både sett og hørt om det fantastiske arbeidet Marys Venner gjør på Sri Lanka. Jeg vet jeg har mange lesere…
Les mer

3 kommentarer. Leave new

 • Spenndende å lese. Har noe lignende her ang kaldt vann. De tror vi blir så syke av å drikke kaldt vann eller annen kald drikke. Og de er generellt veldig opptatt av at barn skal være varme, de rett å slett koker barn her nede nesten. Ser babyer i bærebagger med tykke fleecepledd i juli mnd og de forstår bare ikke at det faktisk er farlig med for mye varme og lukka elementer.

  Har hørt morsomme historier om tyrkere som tror at babyer må ristes inn i skinnet så de holdes da opp ned for å passe til huden. Og det er en tradisjon her å gi babyer ett honningbad. Heldigvis var vi i Norge når jeg fødte fordi jeg forklarte at honning var farlig og han kunne få det i munnen men neida, det er helt normalt å bade babyer i honning.. Dette fordi at de da ikke skal svette når de blir eldre. Lukter mye rart på denne tiden av året så det fungerer jo ikke akkurat da haha.

  Vi fikk også en liten bønn fra en imam som vi skulle sy inn i klærne til Emir når han var liten for da ville han ikke gråte. Brukte den innimellom faktisk men vet ikke om det hjalp noe særlig da.

  Og det morsomste jeg vet her er at hver gang Emir blir syk så er det altså fordi han har vært kald. Feks omgangssyken, den fikk han fordi vi hadde vært i Ankara uken før og der var det jo kaldt. Da lo jeg godt

  Svar
 • Merete Lund
  02/06/2015 04:19

  : ) Ja, jeg ser rett som det er barn i ulluer her, og da er det 30 grader og vindstille. I mine øyne ser det helt forferdelig ut!! Jeg kan være enig i at for mye skifte i temperaturer sikkert ikke er bra, fra iskaldt – til varmt – til iskaldt igjen, mendet får da være måte på. Enig med deg, alt for varmt og ikke noe luft er da ihvertfall farlig!

  Vi får bare fortsette som vi gjør, litt nye tradisjoner, ispedd sunn fornuft og egne grenser, så blir det sikkert veldig bra 🙂

  Takk for kommentar, Sissel. Jeg følger alltid med på bloggen din, men er alt for dårlig til å legge igjen kommentar. Skal skjerpe meg 🙂

  Svar
 • […] Kanskje synes du også dette blogginnlegget kan være interessant? […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE