Utflukt fra Hikkaduwa

Utflukt fra Hikkaduwa: månesteinmine

I dag skal jeg tipse deg om en morsom utflukt fra Hikkaduwa. Nemlig å dra på besøk til en månesteinmine.
Sri Lanka er kjent for te og krydder, men også edelsteiner. Blå safir, rød rubin og ametyst er noen av de mest ettertraktede.
Her i Hikkaduwa utvinnes den populære smykkesteinen: månestein.
Den finnes i blå og hvit og er en nydelig stein i ringer, armbånd og andre smykker.
utflukt fra Hikkaduwa Månesteinmine

Hvordan bli med på en utflukt fra Hikkaduwa: 

 

Du kan ta en tuktuk fra Hikkaduwa direkte til månesteinminen.

Du kan også velge å bli med på denne dagsturen som vi i Norlanka Travels arrangerer:

dagstur fra Hikkaduwa

Mer informasjon om månesteinmine: 

Det finnes flere månesteinminer som tar i mot turister på omvisning.

De fleste av disse ligger i et område som kalles Meetiyagoda, ca 15 minutter med tuktuk fra Hikkaduwa.

Utflukten til månesteinminen kan fint kombineres med andre severdigheter i nærheten, som  skilpaddeklekkeriet, Seenigama-tempelet eller Tsunamimuseet.

 

Du kan lese mer om dagsturer fra Hikkaduwa HER.

Månesteinmine Hikkaduwa

Omvisning ved månesteinminen:

«Velkommen hit, hvilket land er du fra? Har du vært mange ganger på Sri Lanka?»

Slik er gjerne velkomsten i det du ankommer månesteinminen her i Hikkaduwa. En av de ansatte vil så vise deg rundt og forklare hvordan den skinnende hvite steinen hentes opp fra jorda. Omvisningen avsluttes med et besøk i den tilknyttede smykkebutikken.

Det er gratis med omvisningen i månesteinminen, men vær forberedt på litt kjøpepress før du reiser.

Månesteinmine Hikkaduwa

Dette ser du ved månesteinminen:

1: Fra denne sjakta hentes det opp jord/gjørme ved hjelp av bøtter og tau. To personer jobber nede i gruva og sender opp bøtter med jord opp til to personer som står opp. De jobber på skift og bytter plass i løpet av dagen. Det er tungt arbeid forteller karene som jobber der.

Utflukt månesteinmine Hikkaduwa
2: Når bøttene kommer opp, må jorda vaskes. Her demonstreres teknikken for å vaske ut verdiløs sand og grus for forhåpentligvis sitte igjen med månesteiner. Steinene kan være blå eller hvite og i varierende størrelse. Alt fra et lite korn til håndflatstore biter er funnet her.

3: Steinene de finner tas med ned til verkstedet. Her starter prosessen med foredling. Først skal de grovslipes og poleres. Selve “pusseskiva” her er laget av balsatre.

Månestein smykkeverksted

4: Et detaljbilde fra smykkeverkstedet. Det er ikke noe fancy, høyteknologisk utstyr her, og arbeidet tar tid. Men de som jobber her kan virkelig kunsten å lage smykker, så resultatet blir strålende.

Månestein Hikkaduwa

Her vises det  hvor flotte og skinnende disse steinene blir etter behandlingen. Dette er blå månestein, som reflekterer lyset på en nydelig måte.

 

Deretter lages det smykker i ulike stiler og design. Armbånd, ringer, og øredobber i sølv eller gull blir dekorert med små og store månesteiner.

Månesteinen: en kraftfull stein

Noen mener denne steinen har forbindelse med månens kraft og magi. Den gir god søvn, vern for reiser og sies å stimulerer fruktbarheten. Månestein representerer mild styrke, feminin kraft og visdom. Enkelte hevder også at du får hell i kjærlighet ved å bære denne steinen.  (kilde: larsrolle.net )
Er du av den mer vitenskapelige typen, så kjenner du kanskje månestein under navnet Selenitt eller (CaSO4+2H2O).
Månestein Hikkaduwa

Kjøp med en unik souvenir fra Hikkaduwa!

Siste stopp på omvisningen, er såklart inne i smykkebutikken. Her vises de ferdigpolertte steinene frem og det selges ulike smykker av månestein og andre edelsteiner. Så mye fint her, og selgerne er dyktige til å overtale folk til å kjøpe.  Det er derfor vanskelig å gå derfra uten å kjøpe seg noe.

Smykker sri lanka månestein

Men altså, bare for å presisere: det er helt ok å beholde lommeboka i veska. Finner du ikke noe du liker, så kjøper du ingenting! Bare takk høflig nei, si takk for omvisningen og forlat butikken.  Ønsker du å kjøpe noe, så er det rom for å prute ned prisen litt og gjøre en god deal på en unik souvernir fra Sri Lanka.

Les mer om Hikkaduwa, i denne guiden:

Hikkaduwa
Forrige innlegg
4 grunner til å reise til Sri Lanka nå
Neste innlegg
Livet med flipflops, nydelige strender og løshunder

Relevante blogginnlegg:

Backpacking reise på budsjett Sri Lanka

Backpacking på Sri Lanka

Backpacking på Sri Lanka –  det blir stadig mer populært. Det enkleste er å reise med egen bil og sjåfør på Sri Lanka, men det er også mulig å reise mer individuelt, med kollektivtransport og sekk på ryggen. Videre får du noen av mine tips til backpacking på Sri Lanka: Backpacking: Sri Lanka på budsjett…
Les mer
Dagsturer fra Hikkaduwa

Dagsturer fra Hikkaduwa

I denne bloggposten vil du få mange forslag til dagsturer fra Hikkaduwa. Mange som kommer på ferie til Sri Lanka, har basen sin nettopp i Hikkaduwa. Og det er mer enn nok å finne på her. Sol, bad, surfing, dykking og andre vannaktiviteter på dagene. Shopping og koselige restauranter på kveldene.   Du har kanskje…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE