Hvordan realisere reisedrømmen. Del 2: Money spare penger

REALISER REISEDRØMMEN – 2

Du har nå funnet ut sånn cirka hvor du skal, og hvor lenge du tenker å være borte.  Selv om planen på langt nær er spikret, anbefaler jeg deg å hoppe rett til pengespørsmålet med en gang. Du kommer deg ingen steder før du har råd til flybilletten, og dessuten er sparingen morsommere når du samtidig kan drive med research og planlegging. 

 

Hvor mye må du spare?
Hvor mye penger du trenger før avreise, avhenger av to ting: hvor du reiser og hvilken standard du lever på.

 

Hva koster de ulike destinasjonene?
Asia, Sør- og Mellom-amerika er de rimeligste stedene å reise til. I India kan du for eksempel klare deg fint med  100 kr dagen til mat, drikke og overnatting. I Thailand, Vietnam, Laos og Kambodsja kan også 200 kr dekke det mest nødvendige, og enda litt til.

 

Malaysia er litt dyrere, Japan og Singapore likeså. Deler av Afrika er veldig billig, mens i Sør-Afrika må du regne med minst 400 kr dagen.

 

USA, Canada, Australia og New Zealand er forholdsvis dyre destinasjoner, I Australia må du nok regne med minst 500 kr dagen.

 

Disse beløpene er ment å dekke det grunnleggende: mat, drikke og overnatting. Transport, aktiviteter og severdigheter kommer utenom. 
 

 

Hvor billig vil du reise?
Ser du for deg at du bor på et fancy hotell eller på et sosialt hostell?
Takler du å ha do på gangen og kakkerlakker under senga?

 

Her er det igjen viktig at du og den du reiser med har omtrent like krav til fasiliteter og hvor mye penger dere vil bruke på å bo. Skal du reise som backpacker over en lang periode (og ikke har vunnet i lotto), må du nok innstille deg på å senke standaren litt mer enn vanlig. I de fleste byer er en seng på sovesal på hostell det billigste alternativet. Andre steder får du en billig bungalow på stranden uten varmt vann for en svært billig penge.

 

I Asia er det stort sett superbillig å spise mat ute, en herlig risrett til tjue norske kroner og en øl for tolv kroner er ikke uvanlig. Reiser du i Australia, vil du nok raskt finne ut at du er nødt til å handle på supermarkedet og lage din egen mat.

 

De fleste blir raskt eksperter på å lete etter de billigste løsningene, prute på alle priser og snu og vende på hver krone underveis. Ønsker du å leve mer luksuriøst, så må du såklart enten øke budsjettet, eller korte ned på reiselengden.

 

Merete dykker elsker livet under vann 

 

Mitt reisebudsjett: 
For å gjøre det lett for meg selv, beregner jeg 300 kr dagen i gjennomsnittsbudsjett. Dette skal dekke overnatting av enkel standard, mat (på billlige restauranter/lager selv i dyrere land), drikke, buss, tog og småting jeg kjøper meg underveis.= 9.000 pr mnd

 

Utenom dette setter jeg av penger til:

 

    • Flybilletter (15.000,- kan frakte deg jorda rundt hvis du har litt trening i å finne billigste billetter og har fleksible reisedatoer)

 

    • Aktiviteter (dykking for min del koster en del. Sett av penger til spesielle opplevelser du ønsker deg.  Safari er ofte dyrt, og mange steder betaler turister høye inngangsbilletter til museer, nasjonalparker og lignende)

 

    • Utskeielser (sett av en sum du kan kose deg ekstra med en gang du trenger det: opphold på luksushotell, middag på en femstjernes hotell eller lignende. )

 

  • En buffer for uforutsette hendelser og utgifter underveis.  Kanskje ryker sekken din, eller du blir frastjålet kameraet og må kjøpe et nytt?

 

Hvis du ønsker, kan du plusse på beløp for: 
* Høyere standard på overnatting.
* Shopping.

 

OK, la oss si du nå har funnet ut at trenger å spare 50.000 kr.
Du har bare et halvt år å gjøre det på.
Hvordan skal det gå an ? 


Lag et sparebudsjett for å realisere reisedrømmen
Lag et sparebudsjett!

Dette er ikke akkurat noe hokuspokus. For å spare penger er du nødt til å  A) øke dine inntekter, eller B)  minske dine utgifter. Helst begge deler.

Kan du jobbe overtid eller skaffe en ekstrajobb i helgene?

Kan du leie ut et rom i leiligheten din for å spare husleie?

Hvilke unødvendige utgifter har du?

 

Tre kontoer for bedre oversikt
Jeg synes det er lurt å ha tre forskjellige bankkontoer: en til sparing, en til regningsbetaling og en brukskonto.
På lønningsdagen setter jeg av penger til alle faste utgifter, og tar deretter ut kontant det beløpet jeg skal bruke den neste måneden.  Resten av pengene går rett inn på sparekontoen. I eksempelet til venstre er  det 5000 kr jeg skal leve for i måneden, da alle faste utgifter er trukket fra. Dette skal dekke all mat, transport, innkjøp og alt annet. Dersom du sjekker ditt eget forbruk, ligger kanskje denne summen betraktelig høyere. Hvordan du skal klare å redusere denne, viser jeg nedenfor. Bare husk på belønningen: dess mer du klarer å minke denne summen, dess mer går over i potten til din drømmereise!

 

Bruk mindre penger!

Dette punktet handler i bunn og grunn om prioriteringer! Vil du realisere reisedrømmen din, er du nødt til å ofre andre ting. Jeg begynner å få noen års erfaring med å leve på «spare til å reise- busjett», så jeg har en del tips å dele!

1) Shoppingstopp: I perioder da jeg sparer mest intensivt, gir jeg meg selv totalt shoppingforbud. Dette har etterhvert utviklet seg til å bli en livsstil og jeg er fornøyd med at jeg samtidig sparer miljøet for unødvendige innkjøp. Kikk i klesskapet ditt og vær ærlig med deg selv: du trenger ikke kjøpe flere klær i år! Les denne artikkelen, for ei dame som forklarer det bedre enn meg.
2) Slutte å spise ute: Det er kanskje flere urbane sjeler der ute, som ofte tar en matbit og et par øl ute, eller tar med seg noe takeaway på vei hjem hjem flere ganger i uken. Dette koster MYE penger hvis du summerer opp i løpet av en måned, for ikke å snakke om et år. Kjøp billige matvarer på butikken, lag middag hjemme og inviter noen venninner over på middag i stedet!
3) På butikken: Se på priser, bli mer bevisst på hva ting koster. Forsøk å handle kun en gang i uken, og planlegg måltidene du skal ha fremover. Lag store porsjoner og frys ned til en annen dag, eller ta med til lunsj på jobb neste dag. Kjøp first-price produkter,  se etter tilbudsvarer og ting som selges for halv pris fordi utløpsdatoen nærmer seg. Lat som om du er fattig, selv om sparekontoen vokser og vokser!
4) Gå i stedet for å ta trikken da du kan. Mange bekker små og så videre.
5) Litt færre utskeielser: Jeg har ikke behov for å gå på kino eller teater ofte, jeg trenger heller ikke gå ut  på byen tre ganger hver helg. Jeg skal jo snart ut å reise å kose meg et helt år 🙂
Resultatet vil kanskje overraske deg!

Jeg tror du kommer til å bli overrasket over hvor lite du klarer å leve for hver måned.

Kanskje vil du til og med begynne å ergre deg over alle pengene du tidligere har «kastet ut av vinduet».

Når alt dette er sagt, så er det viktig å ikke ta helt av heller. Du skal fortsatt ha et liv og være sosial mens du venter på din drømmereise. Selv om jeg sparer til en reise, er jeg ute og treffer venner og jeg går fortsatt på fest og har det moro av og til.

Igjen, prioriter det som er viktig for deg! Noen ting er lett å velge bort, andre ting skal du kanskje beholde for å holde ut ventetiden.

Finn ut hvordan du kan spare penger for å realisere din drømmereise
Forrige innlegg
REALISER REISEDRØMMEN – 1
Neste innlegg
REALISER REISEDRØMMEN – 3

Relevante blogginnlegg:

Backpacking reise på budsjett Sri Lanka

Backpacking på Sri Lanka

Backpacking på Sri Lanka –  det blir stadig mer populært. Det enkleste er å reise med egen bil og sjåfør på Sri Lanka, men det er også mulig å reise mer individuelt, med kollektivtransport og sekk på ryggen. Videre får du noen av mine tips til backpacking på Sri Lanka: Backpacking: Sri Lanka på budsjett…
Les mer
Hvordan realisere reisedrømmen. Del 5: On the road

REALISER REISEDRØMMEN – 5

Du har planlagt og jobbet mot denne backpacker-reisen i månedsvis. Pengene er spart, alt det praktiske er i orden og du sitter på flyet. – Hva tenker du om reisen du skal på? – Er du mentalt forberedt på å få verden på godt og vondt rett i fleisen? Flyet går inn for landing, og…
Les mer

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE