Hvordan realisere reisedrømmen. Del 5: On the road

REALISER REISEDRØMMEN – 5

Du har planlagt og jobbet mot denne backpacker-reisen i månedsvis. Pengene er spart, alt det praktiske er i orden og du sitter på flyet.
– Hva tenker du om reisen du skal på?
– Er du mentalt forberedt på å få verden på godt og vondt rett i fleisen?
Flyet går inn for landing, og du kommer deg etterhvert ut fra flyplassen. Varm, fuktig luft slår i mot deg og du hører et virrvarr av lyder, støy og stemmer du ikke forstår. Dette er første gang du er på andre siden av jordkloden og du begynner å bli usikker på hva i all verden du gjør her! 
 
Noen måneder senere er du inne i rytmen, verden har blitt ditt sted. Du er komfortabel med lydene, luktene, menneskemengden, maten, og prutingen. Du har utviklet deg og lært masse av dine erfaringer underveis. Du har stotret og stammet,  prøvet og feilet, gått på på trynet og reist deg opp igjen. «Hvorfor var det ingen som fortalte meg dette før jeg reiste?» har du spurt deg selv gjentatte ganger.

Her får du noen slike «inside-tips» fra meg før du reiser ut for første gang.

 
Vær spontan og sosial!  
Hvis du allerede har fulgt et av mine første råd, så er ikke reisen planlagt helt i detalj. Dermed står du fritt til å velge hvor veien skal gå underveis, fra dag til dag.
 • Kanskje møter du en hyggelig fyr som har tenkt seg på en fjelltur i nabolandet, og spør om du vil være med.
 • Kanskje slenger du deg med på samme buss med en morsom gjeng du ble kjent med i dagen før. Kanskje får du invitasjon til å besøke landsbyen der restauranteieren kommer fra.
Det er fantastisk og bare kunne si ja til slike ting, uten å bekymre seg for planer som går i vasken. Drømmereisen din blir til mens du går, og opplevelsene føles kanskje enda mer intense.

Realiser reisedrømmen: Ometepe 
Meg på øya Ometepe, Nicargua.
Reis sakte!
«Reis ikke for å komme frem, men for å reise», sa en klok mann en gang (sitat: Goethe). I begynnelsen av en reise er det lett å bli litt overivrig. Mange kjører på, fra by til by, i full fart, for å se og oppleve mest mulig. Min erfaring tilsier at de beste opplevelsene kommer hvis du får litt mer tid til å bli kjent på et sted. Etter noen dager på samme hostell, kjenner du folk, du har folk å gå ut sammen med eller dra på turer sammen med. Samtidig begynner du å legge merke til detaljene rundt deg, du skjønner litt mer av kulturen og har kanskje fanget opp ord eller to som du forstår.

Jeg forsøker også stort sett å ta minst mulig fly. Da jeg reiser over land, med buss, bil, motorsykkel eller tog, føler jeg at jeg får en opplevelse av landet også mens jeg forflytter meg. Med lokalbuss har du også muligheten til  å unngå de største turistfellene og komme deg «off the beaten track».

 

Sett positive fotavtrykk!
Jeg synes det er viktig å tenke gjennom hvordan jeg reiser og hvilke fotspor jeg setter igjen etter meg. Vi som reiser er heldige, vi kan lære svært mye om de stedene vi besøker og menneskene vi møter. Dessverre prakker vi ofte våre egne vaner på andre, er med på å forsøple og kan også være med å opprettholde fattigdom.

Jeg har hentet inspirasjon rundt omkring fra egne reiser og fra andre skribenter, og vil her gi noen råd til hvordan du kan sette positive fotspor etter deg:

 • Bruk pengene dine på lokaleide hosteller, restauranter og butikker. Støtt lokal økonomi, ikke store internasjonale kjeder.
 • Ikke gi penger eller gaver til tiggende barn.
 • Ikke besøk barnehjem! De er et HJEM, ikke en turistattraksjon.
 • Blir du inspirert til å hjelpe, finn seriøse organisasjoner du kan støtte.
 • Benytt deg av turoperatører som jobber med ansvarlig turisme og har fokus på miljø. Bli kun med på utflukter og aktiviteter som ikke er skadelige for miljøet.
 • Ta hensyn når du ferdes i naturen. Hold avstand til ville dyr, og la planter stå i fred.
 • Ikke kast søppel. Kildesorter der det er mulig.
 • Vær sparsommelig med bruk av vann og strøm.
 • Ikke kjøp suvenirer laget av truede plante- og dyrearter.
 • Bruk dykkesentre som støtter prosjektet Aware.

 

Realiser reisedrømmen: tempel
Buddhistisk Tempel på Sri Lanka.
Vær åpen og respektfull! 
På samme måte som du er en gjest i noens hus, er du en gjest i noens land. Hold humøret oppe og bestreb deg etter å være høflig og hyggelig mot mennesker du møter.

Før du reiser til et sted, bør du ha lest deg litt opp på den politiske situasjonen, kvinnesyn, spesielle tradisjoner, skikker og tabuer. På denne måten er du rustet til å følge landets lover og normer, og unngår å fornærme folk eller tråkke noen på tærne.  Over hele verden finnes det for eksempel koder for hva som er å kle seg sømmelig. Hvis du vil bli behanldet med respekt, bør du kle deg respektfullt. Å dekke seg til etter normen på besøk i templer og andre religiøse bygg er en selvfølge. Kall meg gjerne gammeldags, men jeg synes heller ikke det tar seg ut å gå med bar overkropp,badetøy eller shorts som viser halve rumpa på andre steder enn på en strand. Samme hvor du er i verden. Noen steder kan du til og med bli arrestert for dette!

 

Forsøk så godt det lar seg gjøre å legge igjen fordommene dine hjemme. Du får mye igjen for å  møte kultur og mennesker med en åpenhet for ny inspirasjon og et ønske om nye bekjentskaper. Jeg liker å tenke at alle menneskemøter har noe å lære meg. Jeg liker å diskutere, men forsøker og ikke prakke mine meninger og verdisyn på andre.

Selv om Norge er et rikt land, betyr ikke det at vi nordmenn har fasiten på hva som er et godt samfunn! En kommer langt med å være litt ydmyk i møte med andre mennesker som har en helt annen bakgrunn enn deg selv. 

Dersom du klarer og virkelig gå inn med en respektfull og åpen holdning til verden, får du en stor belønning. For det første kommer du til å øke kunnskapsnivået ditt utrolig mye. Det er ingenting som kan lære deg så mye om kultur og historie, som en hyggelig prat med en av de lokale. Kanskje får du også nye bekjentskaper som varer livet ut.
Det du kanskje vil bli mest overrasket over, er hvor mye du lærer om deg selv på en slik reise. Dette er riktignok en skikkelig klisjé, men like fullt sant. Alle mine reiser, alle stedene jeg har sett og alle menneskene jeg har møtt har definitivt forandret meg som person. Jeg håper du får sjansen til det samme!

 

Lær deg litt av språket! 
Det beste ville være om hele verden snakket samme språk. Tenk så mange misforståelser og vanskelige situasjoner vi hadde unngått!

Før du reiser til sør- og mellomamerika, er det en stor fordel å lære seg litt grunleggende spansk. Folk flest snakker ikke et ord engelsk her! Uansett hvor du reiser, kan det være fint å lære deg noen ord på lokalspråket. Det å kunne si «hei» og «takk», er en fantastisk døråpner som vil få smilet frem hos de fleste.

 

Realiser reisedrømmen: Angkor Wat
Angkor Wat, Kambodsja.
Spar penger, men ikke opplevelser! 
Du er nødt til å leve billig hvis du skal reise lenge på begrenset budsjett. For å få pengene til å vare lengst mulig, må du gå vekk fra typiske «turistvaner»: Bo med enkel standard, unngå de værste turistfellene, spis mat der de lokale spiser , lag matpakker og reis med lokalbussen. I tillegg bør du ha orden på valutaen og prisnivå, slik at du ikke lar deg lure.  Du må nok lære deg å prute, noen steder er det rett og slett forventet at man skal diskutere prisen før salget avsluttes. Så lenge prutingen foregår med et smil og at begge parter er fornøyd til slutt er handelen vellykket, synes jeg. 
 
Men et lite obs: En kan komme inn i en boble hvor en nesten blir litt besatt av å reise billigst mulig. Etter en tid på reise, kan en derfor ta litt av når det gjelder prisnivå og pruting. Forsøk å holde beina på jorda, ta deg sammen da du begynner å krangle om en femøring! Husk på hvor du er, hvor lite pengene betyr for deg og hvor viktige de kan være selgere og hans familie! 
 
Og mens du med fordel kan spare penger på overnatting, transport og mat, kan det derimot være smart å bruke desto mer på de riktig store opplevelsene. Kanskje må du minne deg selv på noen av ønskene du hadde før du reiste. Du ville ta dykkelappen, hoppe i strikk, eller se ville løver? Slike aktiviteter koster penger, og jeg anbefaler deg og heller vurdere kvalitet over pris her. En opplevelse du skal ha med deg resten av livet, er verdt å legge et par ekstra kroner i.
Safety first! 
Jeg synes en del guidebøker og  andre reisendes velmenende råd har en tendens til å virke for avskrekkende. Det kan høres ut som du nesten er garantert å bli skutt rett ned i det du setter dine bein ut fra flyplassen i et hvilket som helst sør-amerikansk land. Og sånn er det jo ikke!

Min viktigste erfaring er at verden stort sett er et trygt sted. De aller fleste mennesker er ærlige, hyggelige og hjelpsomme. Du kan ikke bli sittende hjemme fordi alt er så skummelt!

Du kommer langt ved å bruke sunn fornuft og lytte til magefølelsen din. Dersom du får dårlige vibber av en taxisjåfør, bytt til en annen! Du tar ikke med deg dyre kameraer og fancy klær, dersom du skal ut i slummen.  Som jente, bør du ha tenkt gjennom hvilke risikosituasjon du setter deg i før du vandrer ut på nattestid alene. Akkurat som i Oslo. Beskytt deg selv, og andre mennesker det er viktig. Mens ting bare er ting og kan erstattes. Du har vel reiseforsikring?
Realiser reisedrømmen: Malapascua
Malapascua, Filippinene.
Slapp av og kos deg!
Dette ble mye lengre enn jeg hadde tenkt å skrive. I frykt for å virke alt for moraliserende og bedrevitende, passer jeg på å få med dette punktet.
Det er DIN tur, gjør det som føles riktig for DEG. Du trenger ikke la deg styre av hypen om «hvordan en backpacker skal oppføre seg».
Har du lyst på å leie deg inn på luksushotell og spise burger fra McDonalds, gjør det 🙂
Respekter andre og vær deg selv, sett grenser du kan stå for. 

 

Også håper jeg du får en FANTASTISK TUR : )
Forrige innlegg
REALISER REISEDRØMMEN – 4
Neste innlegg
Sri Lanka: Et paradis som slår sprekker.

Relevante blogginnlegg:

Backpacking reise på budsjett Sri Lanka

Backpacking på Sri Lanka

Backpacking på Sri Lanka –  det blir stadig mer populært. Det enkleste er å reise med egen bil og sjåfør på Sri Lanka, men det er også mulig å reise mer individuelt, med kollektivtransport og sekk på ryggen. Videre får du noen av mine tips til backpacking på Sri Lanka: Backpacking: Sri Lanka på budsjett…
Les mer
Hvordan realisere reisedrømmen. Del 4: pakketips

REALISER REISEDRØMMEN – 4

Avreise nærmer seg! Du har funnet ut hvor du skal reise og hvor lenge du skal være borte. Vaksiner er tatt, flybilletter er bestilt og penger er spart. Nå trenger du bare å finne ut hva hva du skal du ha med deg på drømmereisen din.   Ta med minst mulig! Dette er helt seriøst mitt best…
Les mer

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE