fødsel på sykehus i sri lanka

fødsel på sykehus Sri Lanka

Hvordan foregår en fødsel på sykehus på Sri Lanka?

Vår første datter ble født i Norge.  På Ullevål sykehus i 2015.  Men vår nyeste tilskudd i familien ble født på Sri Lanka. Jeg valgte fødsel på Asiri sykehus i nabobyen Galle i 2018.  Her ser du det fantastiske resultatet av det:

fødsel sykehus sri lanka lisansa

Hvordan gikk fødsel på Sri Lanka?

 

Jeg hadde jo vært litt spent på hvordan det skulle bli med fødsel her på Sri Lanka, med de utfordringer i både de språk- og kultur som det fører med seg. Med en litt dårlig fødselopplevelse i bagasjen fra sist, bekymrer en seg jo også litt på forhånd.

 

Denne gangen ble det en rask og ukomplisert fødsel. Så det var jo en lettelse i seg selv.

Vi kjørte fra Hikkaduwa til sykehuset klokken fem på ettermiddagen, og allerede 21.20 var alt overstått.

 

Jeg synes sykehuset gjorde en flott jobb, og jeg ville ikke være bekymret for ny fødsel på sykeshus her i Galle, Sri Lanka.

Sammenligning av fødsel i Norge og på Sri Lanka

  • Vi betalte LKR 120.00 (Ca NOK 6.000) for fødselen og to netter på sykehuset. Dette inkluderte oppfølging av leger og sykepleiere, medisiner, mat og drikke.
  • Vi fikk fint rom – Enerom – med egent bad, to senger, tv og Aircondition (bildet over).
  • Epidural var ikke i bruk som smertelindring. De tilbydde lystgass og en injeksjon av smertestillende (husker ikke navn på medikamentet).
  • Far kan være tilstede (gjelder kun på private sykehus), men blir ikke inkludert i fødselen, og mer oppfordret til å vente på gangen. Vi spurte om Dinesh kunne klippe navlesnoren, som han gjorde på Ullevål, men det fikk han ikke lov til.
  • På Sri Lanka skal det alltid være en lege tilstede ved selve forløsningen.
  • Under fødselen min var legen til stede hele tiden, pluss at det alltid var 2-3 sykepleiere tilstede.
  • Det er mye lavere terskel for keisersnitt kan det virke som. Jeg fikk flere spørsmål om jeg ikke ønsket dette i stedet for vanlig fødsel mens jeg gikk til oppfølging hos legen i forkant.

 

Min opplevelse:

Jeg følte meg hele tiden trygg og ivaretatt på sykehuset. Legen som har fulgt meg opp i svangerskapet var til stede under hele fødselen og i tillegg var det 2-3 sykepleiere/jordmødre til enhver tid. Jeg var forberedt på at eneste smertelindring de tilbydde var lystgass, men da alt gikk så raskt og greit så ble det ikke tid eller behov for det. Såklart var det veldig-veldig vondt, men denne gangen fikk jeg virkelig følelsen av at en fødsel er noe kroppen nærmest gjør på egenhånd. Det var bare å forsøke å puste og slappe av innimellom riene, gjøre det kroppen befalte og SVUPP så var hun ute! Og veldig deilig å komme til et behagelig ENEROM for å slappe av etter fødselen!

Sånn sett var dette tusen ganger bedre en sist fødsel på Ullevåli 2015, der jeg opplevde (dyktige) jordmødre med alt for lite tid!

Men det er såklart umulig å sammenligne to helt forskjellige fødsler.

 

(Jeg må presisere at dette var på et privat sykehus på Sri Lanka. Asiri i Galle (tidligere Hemas). Det er gratis å føde på offentlig sykehus her på Sri Lanka. Legene er de samme begge steder, men med enklere fasiliteter. Far får da ikke være tilstede på de offentlige, og det er få enkeltrom. Det er vanlig å ha med seg sin mor, søster eller annen kvinnelig hjelper.)

Fødesel = Den beste førjulsgaven!

Så hipp hurra, fødselen gikk bra og ikke minst et helt perfekt resultat: verdens skjønneste lillesøster.

Storesøster Sanja har taklet overgangen veldig godt og er synlig stolt over den lille (som forøvrig ligner på en prikk som  henne selv som baby). En mamma som er frisk og uthvilt, amming og soving går som det skal og da er det ingenting å klage over. Vi storkoser oss hjemme om dagen!

Pappaen må jobbe litt mer ute i verden da! Hotellet er klart til julefeiring, og et rush av rundreiser starter i disse dager. Gleder oss til å skape mange drømmereiser over de neste ukene!

Men hva skal barnet hete?

Vi fulgte Srilankisk tradisjon denne gangen også, og ga en astrolog oppgaven å hjelpe oss til å finne navn. Det fungerer slik at en oppgir nøyaktig fødselstidspunkt og diverse andre opplysninger. Tilbake får vi en liste med noen forslag til navn + bokstav som navnet bør begynne på. Deretter kan vi velge navnet vi ønsker. Jeg hadde krevd vetorett dersom vi ikke fant noen navn vi likte med de bokstavene, men heldigvis ordnet det seg denne gangen og.

 

Vil du lese mer om TRO OG OVERTRO PÅ SRI LANKA – link til blogginnlegg om dette. 

Babynavn blir valgt ved astrologi
Så da ble det Lisansa Manawadu.
Men hun blir nok mest kalt Lis.

Synes du det er spennende med slike blogginnlegg fra vårt liv på Sri Lanka? 

Sjekk gjerne kategorien HVERDAGSLIV PÅ SRI LANKA,  eller les dette blogginnlegget: 

Hvordan er det å bo på Sri Lanka

Link til sykehuset vi brukte:

Forrige innlegg
Luksuscamping Yala nasjonalpark
Neste innlegg
feire jul Sri Lanka

Relevante blogginnlegg:

Endelig tilbake på Sri Lanka

Vi er tilbake på Sri Lanka❤️🇱🇰

Etter ett år (!) i Norge var det en overgang å komme tilbake hjem til Sri Lanka. 🌴🇱🇰Fint, ganske varmt og litt overveldende… Det sier litt at det har tatt over en måned å skrive denne e-posten 😅 Det var nemlig tidlig i august vi landet på Bandaranaike Internasjonale flyplass og ble møtt av Dinesh. ❤️ Endelig…
Les mer
God jul Sri Lanka Norge

God jul!

Takk for følget dette året ❤️ Dette året har vært enda mer annerledes enn alle de foregående «annerledesårene». Jeg og jentene har tilbragt halve 2022 i Norge, og tiden har sust av gårde! Skolestart, barnehage og fritidsaktiviteter, og VIPPS så kom vinteren (og kulden BRRR!) Jeg hadde helt ærlig glemt akkurat hvor kaldt og mørkt…
Les mer
Fullmåne Hvordan vi feirer vesak

fullmåne og vesak på Sri Lanka

I dag er det fullmåne🌕 og Vesak her på Sri Lanka. I Europa er de færreste opptatt av dette med månefaser. Eller kan du på stående fot redegjøre for sist månen var halv, full, i ny eller ne? Den aller viktigste fullmånedagen er i måneden mai, her får du høre mer om hvordan vi feirer…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE