Er det trygt å reise til Sri Lanka?

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

Norske UD utstedte følgende reiseråd for Sri Lanka  11.05.2022 – FORTSATT GYLDIG

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige

.

🤔Nervøse Nordmenn stiller meg ofte spørsmålet; er det trygt å reise til Sri Lanka?

Og jeg kan godt forstå at noen er skeptiske, da Sri Lanka har en litt «trøblete historie». En lang borgerkrig ble avsluttet først i 2009, tsunami, terroraksjonen i 2019, Covid-19 og nå til sist i 2022: økonomisk krise!

👇I videoen under (fra april 2022) svarer jeg på spørsmålet om det er trygt å reise hit:

10 tips for en trygg reise til Sri Lanka:

⭐ Ha en god reiseforsikring som dekker både eventutelle avbestillinger, sykehusinnleggelse og annen bistand.

(Vanlige norske reiseforsikringer dekker ikke reiser til land hvor UD ikke anbefaler å reise)

⭐ Bestill all transport gjennom et pålitelig selskap. Jeg anbefaler også å bruke samme sjåfør gjennom en rundreise over flere dager. Da får du også guiding, hjelp og informasjon i tillegg til mer.

⭐ Velg hotell som har generator. Reiser du budsjett, vær forberedt på daglige strømbrudd.

⭐ Ta med lommelykt til hjelp under strømbrudd. Hvis du planlegger å jobbe mens du er her, så ta med power bank og eventuell en liten solcelle-lader 🔌☀️

⭐ Kjøp et lokalt SIM-kort etter ankomst til Sri Lanka (Jeg anbefaler Mobitel). Da kan du både ringe og bruke rimelig 4G internett.

⭐  Forbered deg på hvordan Sri Lanka er.  Dette blogginnlegget -👉5 tips for en vellykket reise – gir god innsikt.

Og hverken jeg, eller andre, vet hvordan situasjonen i landet er til sommeren (eller egentlig om en uke) .  Men jeg vil holde dere oppdatert da vi vet mer. Er du en person som blir veldig stresset med tanken på endringer i reiseplaner? Da er kanskje ikke Sri Lanka landet for deg? B

⭐ Hold deg unna demonstrasjoner og store folkemengder i protest. (🇱🇰❤️ du kan bruke sosiale medier til å vise din støtte i stedet)

⭐ Følg anbefalinger fra UD –  og hotellet du bor ved på Sri Lanka.

⭐  For tiden anbefaler jeg ikke opphold i hovedstaden, Colombo (på grunn av demonstrasjoner) .. 🏖️🌴 Reis til strandstedene  eller det vakre høylandet i stedet ⛰️🍃☕

⭐ Ta med medisiner du trenger for hele oppholdet.  ☀️ Ta også med god solkrem – da det er vanskelig å finne akkurat nå.  (Se hele pakkelisten min HER)

UD´s reiseinformasjon gir råd til norske turister: 
👉  Les oppdatert reiseråd for Sri Lanka

.

Det er allerede mange Nordmenn som har besøkt Sri Lanka,  og mange falt pladask🧡🇱🇰 Denne lille øya sør for India har jo liksom alt som skal til for å bli en ny norsk feriefavoritt. Deilige strender, vakker natur og spennende kultur.

 

reise til sri lanka

Sri Lanka har vært nære på å «ta av» som turistdestinasjon i mange år. 

Etter stor økning a antall turister i tiåret fra 2010, ble det bråstopp en stund etter terrorangrepet i påsken 2019. Etter noen stille måneder var Sri Lanka igjen på veg til å ta av etter jul 202. Men så…. Covid-19 😷  Etter landet gjenåpnet for internatsjonale turister fra Oktober 2021, så har myndighetene her på sin side ikke klart å ta administrere landets økonomiske situasjon. Skatteletter og enorme lån har ført landet inn i en økonomisk krise våren 2022.

Strømbrudd og mangel på viktige importvarer:

Så der er vi akkurat i dag.

Ja, Sri Lanka er preget av økonomisk krise og høy inflasjon for tiden. (blant annet på grunn av høye lån til utlandet, og lite inntekter fra turisme de siste årene)

Dette merker vi ved at verdien av Rupees LKR har tapt seg veldig i det siste, prisene stiger – spesielt på gass, bensin og strøm.  Vi har også en del strømbrudd, fra 2-5 timer om dagen.

For de lokale her er situasjonen vanskelig.

For turister som bor på gode hotell med generator (som f.eks At Ease Beach Hotel) merker de lite av dette.

Fordi turister bringer inn utenlandsk valuta som USD eller betaler med utenlandske kort, merker de heller ikke prisøkningen fordi dere får mer LKR for deres kroner.

– Pris på transport har gått litt opp pga høye dieselpriser, mens hotellpriser er ca det samme som tidligere i USD/NOK.

        😊 Jeg har fortsatt ingen betenkeligheter med å anbefale Sri Lanka på ferie,  både til familie, venner og kunder.  Skulle dette endre seg, så gir jeg såklart beskjed om det.

trygt å reise til Sri Lanka
I tillegg til hensyn til sikkerhet, vil jegher også komme med litt tips til kotymé, skikk og bruk på Sri Lanka.

Slik bør du oppføre deg på Sri Lanka: 

* Utvis respekt ved besøk i templet eller andre religiøse bygg 🙏  På Sri Lanka betyr dette å ha på klær som dekker skuldre og knær og at sko skal settes av utenfor tempelet.

* Inne i tempelområdet: unngå unødvendig snakk, snakk lavt, ikke poser foran religiøse symboler. Spør vaktene om det er greit å ta bilder på det aktuelle stedet.

📸 Husk at templene ikke først og fremst er turistattraksjoner  – men hellige, religiøse steder for tilbedelse.

* Motiver av Buddha i ikke-religiøse sammenhenger er ikke lov. Det finnes eksempler på at turister har blitt deportert på grunn av en buddha-tatovering.

 

Kataragama hellig tempel på Sri Lanka
* Vis stor respekt for andre menneskers religion og politiske ståsted. Ikke gå inn i diskusjoner, eller hevd din egne bastante tro eller mening ovenfor folk du ikke kjenner. I Norge tar vi ytringsfrihet som en selvfølge  og diskuterer gjerne for moro skyld. Dette gjelder ikke i alle land og religion, politikk, økonomi etc kan være et sårt tema for enkelte.
(PS: Norge hadde en sentral rolle under fredsforhandlinger under borgerkrigen. Enkelte her opplevde at Norge/ Erik Solheim støttet tamiltigrene, og motarbeidet fredsarbeid, og en sjelden gang kan du oppleve kommentarer på dette. Dette hører dog til sjeldenhetene, og nordmenn som turister har et godt rykte her på Sri Lanka)
* Å sole seg toppløs er ikke lov. enkelt og greit.
(Jeg tenker med gru blandet med latter  på den dagen en russisk dame la seg til midt på stranda med puppene fremme her i Hikkaduwa. Dette var i tillegg en helligdag og det krydde derfor av lokale som var på piknik på stranda med familiene sine. De som har vært på en offentlig strand i Sri Lanka på en fridag, vet at de lokale ofte bader i bukser eller kjoler. I hvert fall vakte det stor oppmerksomhet denne «nakne» russiske dama som lå der. En mann som jobbet i nærmeste restaurant gikk forsiktig bort til denne damen, unnskyldte seg, rødmet, var flau og spurte om hun vær så snill kunne kle på seg da det var barn til stede. Damen svarte med å bli sur og fortsatte den toppløse solingen. En stund senere gikk selgeren bort og sa ifra igjen at det ikke var lov til å sole seg toppløs her, og ba henne ta hensyn til dette. Nå ble damen skikkelig sur, beskyldte mannen for å legge an på henne og ville tilkalle politet. Hun begynte å rope og skrike og det ble litt av et drama! Politiet kom i hver fall, og det russiske damen ble tatt med og senere deportert ut av landet. Pinlig greie!

Og et par tips til slutt:

*Vær forsiktig i trafikken🚦
Du må for all del ikke forvente at noen kommer til å stoppe for deg, ta det heller som en bonus hvis det skulle skje. Fotgjengerovergang? Hjelper ikke, se deg for en ekstra gang før du krysser veien.

* Bølger og understrømmer i havet:

Spør alltid en lokal om det er trygt å bade dersom du er usikker 💙 Det er skumle understrømmer flere steder, og drukning er dessverre ganske vanlig!

Flere tips for en vellykket ferie til Sri Lanka:

I dette blogginnlegget finner du flere tips til å planlegge en super ferie på Sri Lanka👇👇

Ferie Sri Lanka 5 tips for en vellykket ferie
Forrige innlegg
fullmåne og vesak på Sri Lanka

Relevante blogginnlegg:

Sri Lanka på sommeren

Sri Lanka på sommeren: Trincomalee

Reiser du til Sri Lanka på sommeren, så kan jeg anbefale et besøk til Trincomalee. Dette kjente turistmålet på nordøst-kysten byr på herlige, eviglange sandstrender og flere mulige aktiviteter for hele familien. Mellom juni og september, har østkysten det mest solrike og stabile været.🌴🏖️☀️ Mange av våre kunder ønsker å kombinere en av våre rundreiser,…
Les mer
Høylandet på Sri Lanka

Det vakre høylandet på Sri Lanka

Høylandet på Sri Lanka er ubeskrivelig vakkert 💖⛰️ Fjell, fossefall og teplantasjer. Grønt i grønt så langt øyet kan se💚 Hvilke steder bør du få med deg i høylandet? De mest populære stedene å besøke i høylandet er nok Ella og Nuwara Eliya. Pilgrimsruten opp til Adam´s Peak er også et høydepunkt for de som ønsker å kombinere en fysisk…
Les mer
Sri Lanka feirer nyttår i april

Sri Lanka feirer nyttår i april

Ja, her på Sri Lanka feirer vi nyttår i april 🇱🇰🎉 Nyttårsfeiringen på Sri Lanka er vanligvis 13. eller 14 april. Tradisjonelt var dette en markering av at innhøstingen av risavlingene var ferdig. Astrologi er viktig på Sri Lanka, og dette er veldig tydelig denne dagen. Hvert år er det ulike tidspunkt der en skal…
Les mer

4 kommentarer. Leave new

 • Fint og inspirerende innlegg om situasjonen i Sri Lanka og hvordan man burde oppføre seg. Som du sier burde flere følge disse rådene og vise respekt uansett hvor de reiser. Mange er dessverre ikke så gode på det som de kanskje burde være… Gleder meg i alle fall veldig til jeg vender snuten mot Sri Lanka i høst 😀

  Svar
 • Merete Lund
  17/07/2015 10:52

  Så bra du likte innlegget 🙂 Det er faktisk helt vannvittig hvordan noen turister oppfører seg, som om de eier hele verden og ikke bryr seg det døyt om hvordan andre oppfatter de!
  Men du må glede deg ja, du har mange fantastiske opplevelser og inntrykk i vente : )
  Håper vi får til å treffes da du kommer også, det hadde vært koselig!

  Svar
 • Hvordan er klima i juni/juli ?

  Svar
 • Merete Lund
  22/05/2016 13:54

  Hei 🙂 Det korte svaret er at det er regntid i sør + vest Tørt og varmt i nord + øst. Men så varierer det veldig når og hvor mye det regner da.. Hvor kunne du tenke deg å reise?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

Meny
PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE