Terror på Sri Lanka 2019

Terror Sri Lanka – april 2019

For et sjokk: Terror på Sri Lanka!

I dette blogginnlegget vil jeg komme med litt informasjon om hvordan jeg opplevde terroren og de påfølgende dagene. Deretter vil jeg skrive litt om hvordan situasjonen er nå, og hvilke hensyn du bør ta før en reise til Sri Lanka.

Terror på Sri Lanka!

Hikkaduwa – første Påskedag – 21.april 2019

Vi hadde sovet lenge, og skulle akkurat til å spise tacorester til sen frokost. Ungene var blide og fornøyde og sola skinte. Så fikk Dinesh en telefonoppringning, og jeg hørte med en gang at dette var noe alvorlig. Bestemor passet barna litt, mens vi skyndte oss opp til tv-rommet og slo på nyhetene der ekstrasendinger var i full gang. Sjokket var stort, og vi ble sittende som lammet å følge utviklingen. Jeg kjente jeg ble skjelven og kald.

Dette er det nærmeste jeg har vært et terrorangrep.

Under terroren i Oslo 22.juli 2011, satt jeg nemlig på toget mellom Ulan Baator og Beijing. Nesten 700 km unna altså. Denne gangen, når 7 selvmordsbombere sprengte seg i hoteller og kirker var jeg bare noen timer unna. Hikkaduwa er 8 timers kjøretur fra Batticaloa og i underkant av 3 timers kjøretur fra Colombo sentrum.

Terror er et angrep på oss alle!

Terroraksjonen er såklart først og fremst en tragedie for de som rammes. 256 mennesker mistet livet. Så brått – så meningsløst. Tilbake står mange pårørende i sorg og fortvilelse. Jeg føler så med de!

Samtidig rammes hele Sri Lanka. Frykt, mistenksomhet og lammelse sprer seg. Religioner settes opp mot hverandre, økonomien stuper og turistene avbestiller planlagte reiser.

I tillegg føles terrorisme som et angrep på oss alle, synes jeg. Et angrep på hele verden. Nå er Sri Lanka på den samme listen som New York, Bali, London, Paris, Syria, Egypt, Utøya og mange flere.

Sri Lanka er avhengig av turisme

Over to millioner turister besøkte Sri Lanka i fjor. De legger igjen penger hos hoteller, reiseselskap, restauranter, butikker og tuktuksjåfører. Et anslag sier at en av ti familier her på Sri Lanka har inntekten sin direkte knyttet til turisme. Her i Hikkaduwa og andre strandbyer langs kysten er nok andelen enda høyere.

En ventet negativ effekt av terroren som rammet landet er nedgang i turismen. Mange hotell og flyselskap opplevde en storm av kanselleringer de første døgnene etter påsken. Mange turister som skulle ankommet i april og mai valgte å avbestille på grunn av utrygghet. Noen ble også oppfordret av sine myndigheter til å avbestille. De fleste som allerede var i landet derimot, ble værende til planlagt hjemreise.

Norlanka Travels og At Ease Beach Hotel

Da jeg og Dinesh så nyhetssendingene den morgenen, var det med en blanding av sjokk og vantro. Deretter var første prioritet å ivareta våre kunder og gjester. 26 nordmenn hadde vært på rundreise med Norlanka Travels i løpet av påsken, disse var nå alle på hotell i Hikkaduwa og andre steder på sørkysten.

Jeg kom raskt i kontakt med alle og de ble oppfordret til å holde seg på hotellene sine til vi visste mer og følge med på informasjon derfra.

Personalet på At Ease Beach Hotel ivaretok informasjon og kommunikasjon de først. Deretter reiste jeg dit selv dit litt senere på dagen. Det er fint å få snakket med alle gjestene og sjekke at de har det bra. I dagene fremover hadde vi kontakt med kundene våre, noen på mail og noen på telefon.

Sørkysten av Sri Lanka etter terrorangrepet:

I en slik situasjon var jeg veldig glad for at vi og våre kunder var langs sørkysten. Et område som ofte føles som litt «i sin egen boble» når det gjelder hendelser på Sri Lanka.

Her gikk livet sin vante gang hele tiden. Turistene badet, spiste, koste seg, og var på små utflukter.

Den største forskjellen var at det var færre folk i gatene. Som sikkerhetstiltak innførte myndighetene også landsdekkende portforbud som gjorde at alle måtte holde seg på hotellene / hjemmene sine på kvelden og natten.

Bildet over er fra stranda i Hikkaduwa 24.04.2019

 

Tilbakemelding fra kundene våre: 

Tilbakemeldinger jeg har fått fra våre kunder er at de følte seg trygge under hele perioden, og at de ikke ønsket å reise til flyplassen men heller slappet av på hotellene de bodde på frem til planlagt avreise. De satte pris på informasjon og oppfølging både fra oss og ambassaden.

Myndighetene sperret de store sosiale medier. Jeg har en VPN-app, og kunne derfor holde familie, venner og kunder i Norge oppdatert via facebook-siden vår. I de påfølgende dagene hadde jeg også mailkontakt med alle årets kommende kunder. Noen tok kontakt og ønsket å avbestille sine planlagte reiser.

Men de aller fleste har sagt at de fortsatt er innstilt på å reise, og ser frem til sine opplevelser på Sri Lanka. Og det er den aller beste støtte som landet og folkene her kan få akkurat nå!

Jeg må presisere at de som valgte å avbestille ikke skal ha dårlig samvittighet for dette! Vi har full forståelse for at en blir skremt, og at dette setter en demper på lysten til å reise. Jeg håper vi ses på Sri Lanka ved en senere anledning.

Familien Brannsten (t.v) var på rundreise med Norlanka Travels i påsken. Da det smalt i Colombo på påskeaften var de trygge på «At Ease Beach Hotel i Hikkaduwa».  Familien Van Hoof (t.h) var på rundreise med oss 5 dager etter terrorangrepet. Det var på den tiden flere checkpoints rundt i landet og økt sikkerhet på hoteller. De angret absolutt ikke på at de gjennomførte turen.

Når kommer turistene tilbake?

Den neagtive påvirkningen terrorangrepet vil ha for Sri Lankas tursimen og økonimi kommer en ikke utenom. Det er varslet om så mye som gjennomsnittlig 70 % avbestillinger første måned.

Heldigvis er det slik at enkeltstående terrorhandlinger ikke påvirker turismen for alltid.

Mai er vanligvis en ganske rolig måned når det gjelder turisme her på Sri Lanka, men i år ser det ut til å bli slik at mange hotell står nesten tomme denne måneden.

Vanligvis pleier det å være en oppsving i sommerferien, fra slutten av Juni til August.

Så lenge UD og andre Europeiske myndigheter fjerne sine reiseadvarsler, så tror jeg noen turister kommer som planlagt på sommerferie. Det er i hvert fall tilbakemeldingene jeg har fått. Også håper jeg at vintersesongen blir ok for alle.

–At turistene igjen vil anse Sri Lanka som et trygt land å reise til.

Sri Lanka har aldri vært tryggere 

Politiet og militæret i landet er i beredskap og det er stort fokus på sikkerhet. Flyplassen har økt sikkerhet, med flere sjekkpunkter og metalldetektorer. Det samme gjelder alle de større hotellene og severdighetene i landet.

Det er også flere sjekkpunkt rundt omkring langs veiene i landet. Her er spesialstyrker på plass og sjekker kjøretøy og papirer. Militæret og politiet her på Sri Lanka er også trent og har erfaring fra mange år med borgerkrig, så de er godt kompetente til å takle dette.

Sjansen for et nytt terrorangrep er vel større i Sydney eller København, enn på Sri Lanka, akkurat nå.

Visum Sri Lanka Norlanka Travels

Ta dine forhåndsregler ved reiser til Sri Lanka!

 • Sjekk oppdatert reiseinformasjon fra UD – LINK og følg deres reiseråd. (Reiseråd fra 21.04 gjelder fortsatt, men vil sannsynligvis endres snart. Da UD anser det trygt å reise, gjelder fortsatt det følgende alltid: «Nordmenn bes ta nødvendige forholdsregler, utvise forsiktighet, holde seg unna store folkemengder og demonstrasjoner, følge med i media og lytte til råd fra lokale myndigheter»
 • Registrer deg på reiseregistrering.no (gjelder alle reiser til utlandet)
 • Husk reiseforsikring. (gjelder alle reiser til utlandet). Vær obs på at de fleste reiseforsikringer ikke gjelder hvis UD fraråder å reise, men dekker også kun avbestilling hvis deres råd står ved tidspunktet for deres faktiske avreise. Kontakt ditt forsikringsselskap for mer informasjon.
 • Ved hjemreise bør du måte opp ved flyplassen i god tid, 4 timer før avgang. Deres sjåfør kan ikke kjøre dere helt frem til inngangen nå, dere må gå inn det siste stykket selv. Det er flere ekstra sikkerhetssluser, så det kan ta litt tid.
 • Ha alltid med passet ditt som for å kunne legitimere deg hvis du skal på rundreise med overnatting. Nå trenger en å vise pass både ved innsjekk på hotell og kjøp av togbilletter. Vi som reiseselskap trenger derfor en kopi av passet ditt for å bestille hotellrom i kunders navn. Jeg kontakter dere vedrørende dette.
 • Det er forbudt med ansiktsdekkende plagg.
 • Støtt små familiedrevne hotell, gjestehus, lokale kjøpmenn, små butikker, tuktuksjåfører. Hver krone du bruker, gir mat på bordet til familier på Sri Lanka!
 • Og sist, men ikke minst: ta med bikini og solkrem   ; )

Og du som kommer nå fremover:  Du vil bli tatt i mot med åpne armer her på Sri Lanka. At du kommer betyr mye for mange!

Håper vi sees snart!

Bildet med oppfordring til venstre er fra Sri Lanka Toursim -LINK

Les også gjerne dette blogginnlegget:  Er det trygt å reise til Sri Lanka? 

Forrige innlegg
Barnevennlig hotell på Sri Lanka med bamseklubb og full pakke!
Neste innlegg
4 grunner til å reise til Sri Lanka nå

Relevante blogginnlegg:

Norlanka Travels har arrangert rundreiser på Sri Lanka i 10 år

Endelig en god sesong igjen 🙏

Vinteren 2024 har vært fantastisk for oss. Og nesten litt symbolsk er det nettopp i år 10 år siden vi startet å selge rundreiser på Sri Lanka. Med et slikt jubileum er det fint å mimre litt.  Dette har Norlanka Travels gjort siden 2014:  En av høydepunktene fra research-turene våre til høyre 👆 I 2014…
Les mer
Internett på Sri Lanka?

🛜Internett på Sri Lanka

Den beste, tryggeste og rimeligste måten å komme deg på nett på Sri Lanka er å kjøpe et lokalt sim-kort. Dette gjør du veldig enkelt i ankomsthallen på flyplassen – eller i nærmeste by/tettsted.

Les mer

Førjulstur til Colombo

I helga var vi på jentetur til Colombo 🌴🏙️ -Byen jeg har et hat-elsk forhold til.  På den ene siden så er det trafikkaos, bråk og et uoversiktelig bybilde🤨 Men på den positive siden så er det spennende kjøpesentre og et utrolig utvalg av restauranter.  Her finner vi ALT vi ikke har i Hikkaduwa her! Denne…
Les mer

8 kommentarer. Leave new

 • Terror gjør meg alltid trist, men bombene på Sri Lanka gjorde ekstra vondt. Har tenkt mye på dere, og er utrolig glad for at dere har det bra. Krysser fingrene for at reiserådet endres snart, slik at forsikringer dekkes og dermed mange nok vil reise til Sri Lanka allikevel. 🙂 Et fantastisk land, som jeg virkelig håper ikke vil rammes hardere av dette enn det allerede har!

  Svar
  • Hei 🙂
   Tusen takk for veldig koselig kommentar.
   Vi krysser fingre her, og håper på det beste.
   Hadde vært koselig å se igjen både deg og Thomas her en gang!

   Svar
 • Jeg håper virkelig at situasjonen faller tilbake til normalen så raskt som mulig, slik at alle som er avhengige av inntektene fra turister slipper bekymringer og økonomiske vansker. Jeg skulle ønske jeg hadde muligheten til å reise til Sri Lanka selv i nærmeste framtid, men jeg ville nok uansett ventet til reiserådet ble opphevet og reiseforsikringen gyldig. Håper det skjer raskt, så færrest mulig avbestiller reisene sine og flere våger å bestille tur!

  Svar
  • Ja, det håper jeg også!
   Sålenge UD sitt reiseråd står slik det gjør nå, så fraråder også jeg å reise hit. Nettopp på grunn av reiseforsikring. Sri Lanka er IKKE et land å dra til uten reiseforsikring. Skulle du trenge medisinsk hjelp underveis f.eks så vil du kunne dra på det beste sykehuset. Men så for reiserådet endres, DA håper jeg at turistene strømmer tilbake hit.
   Det er jo et så vakkert land, som virkelig er verdt å få med seg.
   Ta kontakt før du kommer – håper vi sees!

   Svar
 • Lillann Stenhagen
  06/05/2019 20:06

  Fint å få vite hvordan livet går videre tross det grusomme som skjedde.
  Vi har feriert fire ganger på Sri Lanka og har blitt så glad i menneskene i dette vakre landet. Vi kommer tilbake, men neste år har vi allerede planlagt ferie et annet sted.

  Svar
  • Hei Liliian
   Ja, Sri Lanka er et utrolig vakkert land, og det er så mange som har blitt glad i folket her.
   Mange kommer igjen og igjen – som dere 🙂
   Håper dere kommer innom oss i Hikkaduwa neste gang dere kommer hit.

   Takk for kommentar!

   Svar
 • […] stor økning a antall turister i tiåret fra 2010, ble det bråstopp en stund etter terrorangrepet i påsken 2019. Etter noen stille måneder var Sri Lanka igjen på veg til å ta av etter jul 202. Men så…. […]

  Svar
 • […] Lanka ble rammet av terror i 2019 – en utrolig trist tragedie som førte til at UDE av en eller annen grunn nektet nordmenn å […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE