Elefanter Sri Lanka

Elefanter på Sri Lanka

Det finnes mer enn 5000 ville elefanter på Sri Lanka, og du har stor sjanse til å få se noen av de i løpet av din ferie på Sri Lanka.

Elefanter er enorme, kloke og flotte dyr. Jeg har vært fascinert av de siden jeg var liten, og har beviset på det tatovert på skulderen.

Den Srilankiske elefanten (Elephas maximus maximus) er en av tre underarter av den asiatiske elefanten. Selv om de er langt mindre enn sin afrikanske slektning, så veier de opp mot 5 tonn, og en voksen elefant er mellom fem og seks meter lang. De er flokkdyr, og forsøk har vist at de er både empatiske og kloke.

Elefanter Sri Lanka

Visste du at:

  • elefanter vifter på de enorme ørene for å avkjøle seg?
  • bare noen av hannelefantene får støttenner? På Sri Lanka er det kun en av ti hanner som utvikler dem.
  • de er gode svømmere, og elsker å bade?
  • Sjefen i flokken på 10-12 dyr er den eldste hunnelefanten. Kjønnsmodne hanner forlater flokken og lever på egenhånd.

Hvor kan du se elefanter på Sri Lanka?

De fleste elefantene holder til i de tørre områdene i øst, men også i nasjonalparkene som Yala, Minneriya, Wilpattu og Udawalawe. I tillegg lever en del elefanter i fangenskap på Sri Lanka, i templer, dyrehager/sentre for turisme.

Såklart er det aller beste å oppleve de i det fri, i sitt rette element.

En safari i en av nasjonalparkene kan du ha som en del av din rundreise på Sri Lanka. Vi arrangerer også dagsturer med safari fra Hikkaduwa:

Velger du sistnevnte kan du også få med deg et besøk ved Elephant Transit Home. Dette er et senter som virkelig hjelper elefantene, og et mye bedre alternativ, enn for eksempel «Elefantbarnhjemmet Pinnawala» som i de senere årene har fått mye kritikk og ligner mer på en dyrehage.

Elephant Transit Home

Konflikt mellom mennesker og elefanter på Sri Lanka

Dessverre er elefantene på Sri Lanka sterkt berørt av menneskers atferd, og regnes som utrydningstruet (kilde: IUCN ). Det vises til at populasjonen er bortimot halvert i løpet av få generasjoner.

Elefanten er først og fremst på grunn av tap av landområder. Vi mennesker tar oss til rette, bygger hus, veier og dyrker mat på områder som tidligere var jungel og der dyrene kunne vandre fritt. Det er mange elefanter som skytes ulovlig hvert år.

Selv hvor forferdelig det er, så er det også mulig å skjønne bøndenes frustrasjon. Dersom en elefantflokk kommer inn på åkeren, kan du miste hele månedens inntekt på noen timer, – og dermed sjansen til å brødfø familien din på. I tillegg til faren ved eget liv, da det er mange som blir tråkket ned og drept av elefanter.

 

Mange elefanter blir også fanget,  bortført og tatt med til et liv i fangenskap. Dette er både til templene der elefantene lever et liv som det mange mener i høyeste respekt og andre mener er dyreplageri der elefantene står i kjettinger hele sitt liv.

Elefant fangenskap Sri Lanka

Tempelefantene deltar også på Perahera-festivaler landet rund. Den mest kjent i Kandy, har oppimot hundre elefanter sammen med dansere og trommere i toget gjennom byen.

Og som nevnt over, brukes elefanter i fangenskap også i turisme. Pinnawala  er et eksempel der forkjempere mener at det det er et godt sted for å ta vare på elefanter som ikke ville klart seg i det fri, mens motstandere og flere dyrevernorganisasjoner mener at stedet kun er for å tjene penger og at dyrenes velferd er i andre rekke.

Et sted som det er helt sikkert at du ikke vil se elefanter er i dyrehagen i Colombo. Et fryktelig sted, der dyr står i trange bur – dette stedet må boikottes!

elefanter bader sri lanka

Ja, meningene kan være delte.

Min mening er i hvert fall at det beste stedet å se elefanter på Sri Lanka, er i en av nasjonalparkene – der de går fritt rundt i sitt rette element.

Har du riktig flaks, kan du også så de enda mer fritt. Tilfeldig langs vegen, mens du kjører fra A til B. Som her:

elefant vegen sri lanka

Bildet er tatt av Hilde som var med på vår gruppereise i 2018.

På høy tid at Sanja (2 år)fikk se elefanter!

I 2017 var vi for aller første gang på safari for å se elefanter. Når du bor på Sri Lanka og har fylt to år, så er det på tide med et besøk i en av landets nasjonalparker!
Denne gangen falt valget på Udawalawe, som ligger ca to timers kjøretur fra Hikkaduwa.
Udawalawe nasjonalpark er spesielt kjent for de store flokkene med elefanter som holder til her.
I tillegg kan du se vannbøfler, krokodiller, rådyr, mongoose, påfugler og et svært rikt fugleliv. Det finnes faktisk også bjørn, leopard, villkatter og sjakaler i området, men du skal ha litt mer flaks for å få med deg disse.
Elefanter Sri Lanka

Sanja var storfornøyd og pekte og smilte til alle elefantene hun så. Hun lærte seg å både si, og å oppdage påfugler og krokodiller, og satte tydelig pris på naturopplevelsen. Etter en times tid i jeepen på de humpete veiene, så sovnet hun dog. Tydeligvis mettet på inntrykk, mens vi andre fortsatte å se etter flotte dyr en stund til.

Snakk med meg om hvordan vi kan inkludere den beste elefantopplevelsen i din rundreise på Sri Lanka, eller bestill din dagstur til Udawalawe HER:

safari i udawalawe nasjonalpark
Forrige innlegg
Sri Lanka på sommeren: Trincomalee
Neste innlegg
Pakkeliste til Sri Lanka

Relevante blogginnlegg:

Norlanka Travels har arrangert rundreiser på Sri Lanka i 10 år

Endelig en god sesong igjen 🙏

Vinteren 2024 har vært fantastisk for oss. Og nesten litt symbolsk er det nettopp i år 10 år siden vi startet å selge rundreiser på Sri Lanka. Med et slikt jubileum er det fint å mimre litt.  Dette har Norlanka Travels gjort siden 2014:  En av høydepunktene fra research-turene våre til høyre 👆 I 2014…
Les mer
Internett på Sri Lanka?

🛜Internett på Sri Lanka

Den beste, tryggeste og rimeligste måten å komme deg på nett på Sri Lanka er å kjøpe et lokalt sim-kort. Dette gjør du veldig enkelt i ankomsthallen på flyplassen – eller i nærmeste by/tettsted.

Les mer

Førjulstur til Colombo

I helga var vi på jentetur til Colombo 🌴🏙️ -Byen jeg har et hat-elsk forhold til.  På den ene siden så er det trafikkaos, bråk og et uoversiktelig bybilde🤨 Men på den positive siden så er det spennende kjøpesentre og et utrolig utvalg av restauranter.  Her finner vi ALT vi ikke har i Hikkaduwa her! Denne…
Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE