Historie og bilder fra vår gruppereise på Sri Lanka juli 2018.
Dette var den aller første gangen jeg var med som guide. En fantastisk opplevelse, som frister til gjentakelse.
Og gjentakelse ble det, i gruppereisen oktober 2018.
Synes du det høres spennende ut med en gruppereise til Sri Lanka?
👉 Sjekk denne siden for informasjon om kommende turer:
Gruppereise Sri Lanka Juli, Dag 1:
Etter frokost reiste vi fra At Ease Beach Hotel i Hikkaduwa og satte kurset videre sørover kysten.
Første kjøreetappe ble ikke så lang, da vi stoppet en tur ved Galle Fort. Denne sjarmerende gamlebyen er på Unescos verdensarvliste og det er kolonishistorien som har preget stedet. Borgen ble påbegynt i 1599 av portugiserne, og senere forsterket av nederlenderne. Fortsatt er dette et sted med flerkulturell og multireligiøs befolkning. Vi så både kirker, en moske og flere templer innenfor bymurene.
Styltefiskerne på Sri Lanka
Tidlig om morgenen gikk fiskeren ut, med en trepinne og en fiskekrok, i håp om å fange sardiner eller annen småfisk. Ved å klatre opp og sitte på disse pålene, unnslapp de bølgene fra land.
Lunsj på stranda
Neste stopp var Tangalle, hvor vi spiste lunsj på et strandrestaurant. Litt tid tok det da 16 personer skulle ha mat, men vi ble mette alle sammen til slutt!
Reisen går fra sørvest til sørøst
Siste etappen ble ren transport, og vi kom frem til Tissamaharana.
Det vil si at vi har kommet oss helt øst i landet i dag og gjort unna en god etappe på 175 kilometer. I ren kjøretid tok det 4,5 timer fra Hikkaduwa til Tissamaharana (inngangsporten til Yala nasjonalprak).
Det tutes, blinkes og kjøres forbi i «hytt og pine». Trafikantene er et sammensurium av biler, tuktuker, folk, mopeder, busser, hunder og kuer.
Nå er vi straks klare for middag på hotellet. Tror ellers det blir en rolig kveld. Vi må nemlig opp og i vei før klokken 05 i morgen tidlig….
Planen er nemlig safari i Yala nasjonalpark.
Gleder oss til det!
Gruppereise Juli, Dag 2:
Klokka var bare 04:15 da alarmen ringte i dag. Etter et par sekunder i villrede husket jeg hvor jeg var, og at det var klar for en fantastisk naturopplevelse: Safari i Yala nasjonalpark!
Ved resepsjonen møtte jeg en gjeng med andre trøtte fjes. Vi fikk med frokostpakker fra hotellet og klatret inn i de tre safarijeepene. Det tok ca 20 minutter å kjøre til inngangen av nasjonalparken. Det meste av etappen i mørket, mens sola brøt gjennom innen vi kom frem.
Her møtes alle jeepene for å kjøpe inngangsbilletter til nasjonalparken. Myndighetene tar seg ganske godt betalt pr utenlandske turist som får komme inn i parken. Og disse pengene skal gå til personal, fasiliteter og vedlikehold. (Hvordan alle millionene som faktisk kommer inn her egentlig blir brukt, lurer jeg på hver gang jeg besøker Yala. Men det er en annen historie.)
Vill kjøring og ville dyr!
Etter en vellykket safari var vi skrubbsultne, så det var tid for å spise lunsj. Restauranten Refresh ble valgt, og her satte vi ny srilankisk rekord i 16 retter bestilt, spist og betalt på litt over en time 😉
Deretter gikk turen videre. Nå skulle vi opp i høyden. Veien ble brattere og mer og mer svingete da vi nærmet oss målet: Ella. Vi brukte i underkant av 2 timer på å kjøre fra Tissamaharana (ved Yala ) til Ella. I utkanten av Ella stoppet vi ved Ravana Falls. Sjekk ut denne søte typen vi traff der:
Little Adams Peak – Ella
Etter en rask innsjekk på “Ella Mount Heaven” reiste vi ut på en fjelltur. Det starter pent på grusvei og sti, gjennom irrgrønne teplantasjer. Her så vi mange damer som plukket de, og mange som kom gående nedover med tunge sekker etter endt arbeidsdag.
Etterhvert blir det litt brattere, og siste hundre metrene er det bratt steintrapp og sti, så her må en passe på hvor en setter beina. Belønningen kommer på toppen!
Les mer om Ella HER.
Gruppereise Juli, Dag 3:
Det er moro å kjøre tog på Sri Lanka.
Veiene er svingete opp og ned, hit og dit.
Og høylandet er helt vannvittig vakkert, og veldig grønt!
Dette er vel den korte oppsummeringen fra i dag.
Dagen i dag startet (heldigvis) litt senere enn i går. Vi var ferdige med frokost, utsjekk og samlet i bussen til 08:30. På stasjonene i Ella, kom det blå toget ristende og tutende, og vi kom oss ombord.
Vi hadde valgt andre klasse-billetter for å ha muligheten til å åpne vinduene og ta bilder underveis. Togsettet var nyere en forventet, og i vår vogn gikk det faktisk ikke an åpne dørene i fart. (dette er ellers vanlig i de fleste togsett).
Derfor måtte vi være ekstra kreative for å få takk de typiske “hodet ut av vinduet i fart – bildene”.
Men jammen fikk vi til det og!
Les mer om å kjøre tog på Sri Lanka HER.
Gruppereise med besøk på tefabrikk på Sri Lanka
Deretter kjørte vi videre gjennom høylandet. Fortsatt vakkert, men nå inntullet i tåke! Vi var innom tefabrikken “Blue fields” og fikk en grundig demonstrasjon av prosessen fra tebusker til rykende varm te. Så nå har vi lært om de ulike tetypene, (BOP, BOPF, Pekoe, osv) og helsefordelene av grønn og hvit te. Og selvfølgelig hadde de en butikk der også, slik at vi fikk kjøpt med oss en smaksprøve eller to til Norge.
Så ble det en ny transportetappe. Nedover mange høydemeter via svingete veier. Selv om veiene er smale, er det visst gooood plass til både grønnsaksboder og plantasjer i vegkanten!
Her opplevde vi også blomsterselgernes beste salgstriks:
- Stå å prøv og selg en fin blomsterbukett i en sving, da bussen vår kjører forbi,
- løp i full fart til neste sving, tilby samme blomsterbukett der
- gjenta i sving , 3, 4, og 5.
Innen Sving 6 er nok blomstene solgt 😉 …… 800 rupees betalte jeg!
Det tok tid å kjøre i svingene med stor buss, så det var langt på ettermiddagen før vi var fremme i Kandy. Her ble det innsjekk på “Thilanka Hotel”.
Her skal vi være i to dager, det er bra å få litt mer tid på dette fine hotellet.
Vi har spist deilig middagsbuffet med turens beste dessertbord i kveld, så dette lover bra.
Gruppereise Juli, Dag 4:
En storby med en mektig historie
Kandy ligger 490 meter over havet, i innlandet, og er en tidligere hovedstaden. Byen har en rekke historiske og religiøse minnesmerker og symboliserer singalesisk storhetstid.
Det Kandyanske kongerike var den delen av Sri Lanka som holdt sin uavhengighet fra kolonimaktene lengst, inntil de overga seg i 1815 til britene. Kandy har siden 1988 vært på UNESCO sin verdensarvliste.
Midt i byen, ved tempelet, ligger en kunstig innsjø bygd av den siste kongen av Kandy, Vikramarājasimha.
Tanntempelet i Kandy: Sri Dalada Maligawa
Tanntempelet i dag
Uten om dette holdes tannen innelåst, og som vanlig besøkende får du ikke sett snurten av den berømte tannen, kun det hellige rommet som omgir den.
Det vi derimot fikk se, var den utstoppede elefanten, Raje. Han tjenestegjorde i 50 år med parader før han døde, og har fått et eget lite tempel dedikert til seg.
Edelstener på Sri Lanka:
Etter omvisning i tanntempelet dro noen av oss innom et “edelsten– museum”.
Sri Lanka er jo i tillegg til te og krydder, kjent for sine edelstener. Safirer, rubiner og månestein er kanskje de mest kjente herfra.
Her fikk vi skikkelig opplæring i gruvetradisjonen i landet, fremstilling av smykkesteiner og såklart tips til hvilke edelstener en burde kjøpe.
De hadde laget en “gruve” her, hvor vi over flere etasjer fikk demonstrert hvordan prosessen med å hente de edle stenene opp fra jorda foregår.
Noen av landets beste designere er ansatt her til å designe nye smykker og kreativ bruk av edelstener.
Dette var skikkelig arbeid hvor alt var håndlaget. Helt fra tegning, til sliping og utforming av smykkene.
Til slutt ble vi såklart også vist gjennom butikken. Her var det rekke og rad med ulike smykker, edelstener, gull og sølv. – her lærte vi også at gullet som selges i Norge er 14 karat gull, her på Sri Lanka selges mest 18 karat gull og rent gull er 24 karat.
Jeg siklet lenge på en nydelig sølvring med månesteiner i, men klarte så vidt å la være å kjøpe noe..
Resten av gjengen var også på litt shopping og sightseeing nede i sentrum, før vi igjen møttes på hotellet.
Kandyansk danseshow
I kveld fikk vi også en dose kultur.
Nemlig et ekte tradisjonelt danseshow, fylt av rytmer, trommer, akrobatikk og ild!
Veldig moro å få med seg.
Gruppereise Juli, Dag 5:
Etter nok en deilig hotellfrokost på Thilanka, sjekket vi ut og satte oss igjen i bussen. Det er nå blitt den 13. juli og vi er på dag 5 av denne sosiale rundreisen på Sri Lanka.
Hinduistisk tempel i Matale..
Disse templene er fargerike, i blått, rødt, grønt med mer, og det er ofte mange ulike guder avbildet på utsiden.
Krydder, urter og Ayurvedisk medisin
Neste stopp var ved en “Spice and Herbal Garden”. På Sri Lanka er det mye mer alminnelig kjent hvordan ulike planter og urter brukes forebyggende og helsefremmede. Etter hundrevis av år med et sterk ayurvedisk tradisjon, og først nylig bruk av “vestlig medisin” er det mye kunnskap om dette. Dette er det spennende for oss å få et lite innblikk i.
Vi lærte blant annet om hvordan pepper vokser, hvordan det srilankiske Curry-pulveret lages og hvilke kremer vi burde kjøpe for ikke å få rynker.
En bonus var 10 minutter deilig rygg- og skuldermassasje fra Ayurvedia-studenter. Deilig!
OBS! Prisene er høye på disse stedene. De tar seg godt betalt for å demonstrere og vise fram produkter, og noen opplever litt kjøpepress tilslutt.
Husk:
- Det er lov til å kikke uten å kjøpe noen ting!
- Ikke kjøp mer enn du har råd til!
The Golden Temple, Dambulla
Gruppereise Juli, Dag 6:
Løvehodet i Sigiriya
Et sted med historisk sus og en spennende skjebne. Vi hadde med en dyktig lokal guide, som kunne gi oss en god beskrivelse av hva som har hendt her de siste 1600 år.
Landsbyliv i Dambulla
Vi hadde en landsbytur med båt og oksekjerre for å komme tett på landsbylivet i Dambulla. Det er interessant å lære mer om hvordan folk lever enkelt, men godt her.
Etter båtturen over innsjøen, kom vi fram til et lite hus med jordgulv og vegger av kvist.
En koselig dame viste oss hvordan den tradisjoneller “Rice & Curryen” blir laget.
Her ble alt gjort på den tradisjonelle måten, men rasping av kokosnøtter, knusing av chili og blanding av maten i steinmorter utendørt. Maten ble kokt over ild i det enkle kjøkkenet.
Heldigvis fikk vi spise til slutt, og det smakte himmelsk. Ingenting slår hjemmelaget tradisjonsmat!
Siste stopp for gruppereisen på Sri Lanka: Negombo
Derfra gjenstod siste etappe. En fire timers kjøretur til Negombo.
Dilhan (sjåføren) kjørte som vanlig rolig og sikkert i den kaotiske srilankaiske trafikken og vi kom trygt frem til strandbyen i vest.
Her sjekket inn på turens siste hotell “Paradise Hotel”. Planen nå er vel to veldig rolige dager før de fleste i gruppe vender snuten hjemover til Norge.
Gruppereise Juli, Dag 7:
En rolig dag i Negombo
Ikke noe organisert program i dag, men jammen går det an å finne på litt på sparket.
Negombo byr på mange restauranter, barer og spennende shopping. Her kan en for eksempel shoppe de siste gaver og souvernirer før hjemreise.
Vil du vite mer om Negombo?
Se gjerne denne guiden:
4 kommentarer. Leave new
Spennende å følge dere fra Trysil. Fantastiske bilder. ?
Hyggelig at du fulgte oss på reisen, Tone 🙂
Hyggelig å lese bloggen og tenke tilbake på denne fantastiske turen! Vi hadde det helt topp. Sri Lanka har virkelig mye å by på. Vi opplevde det ene høydepunktet etter det andre. Det var naturopplevelser, storbyliv, severdigheter, innblikk i livet til lokalbefolkningen, deilig mat og fine, trygge hotell. Merete var en dyktig guide og alt ble ordnet og lå til rette for oss på hele turen. Bussjåføren var utrolig dyktig. Ikke minst var vi en veldig fin gjeng som dro på tur sammen! Gleder oss til å ta en ny tur til Sri Lanka. Vi er sikker på at Sri Lanka har mye mer å by på. Har du sett igjen blomsterselgeren, Merete? 😄
[…] Jeg har tidligere skrevet om Ella her: «8 dager på 5 hjul». og «Sosial rundreise Dag 2«. […]