Adams Peak et hellig fjell på Sri Lanka

Adam`s Peak

To ganger har jeg vært på toppen av Adam`s Peak – et hellig fjell på Sri Lanka. Jeg er ingen supersporty person, så innrømmer  at turen opp de 5.500 trappetrinnene er hard. Men belønningen,

en spektakulær soloppgang med fantastisk utsikt, gjør det verdt det.

Videre skal du få mine reisebeskrivelser, tips og råd til å bestige Adam´s Peak.

Adam´s Peak Et hellig fjell på Sri Lanka

Hvordan kommer du deg til Adams Peak?

 

Du kan bestige Adam´s Peak ved flere ulike ruter, men det vanligste er å starte ved Dalhousie/Nallathanniya. Det er en liten landsby i Nuwara Eliya-provinsen.

PS:  Du må ikke forveksle denne fjelltoppen med «Little Adams Peak», som er en kort fjelltur i Ella.

 

  • Fra Hikkaduwa til Adam´s Peak / Nallathannia tar det 6,5 timer å kjøre
  • Fra flyplassen til Adam´s Peak / Nallathannia tar det 5 timer å kjøre
  • Fra Ella til Adam´s Peak / Nallathannia tar det 4 timer å kjøre
  • Fra Nuwara Eliya  til Adam´s Peak / Nallathannia tar det 2,5 timer å kjøre

Så med andre ord, er ikke dette noe sted du drar på dagstur.

Adam´s Peak er inkludert i denne rundreisen: SPORTY SPICE 6 dager – 5 netter.

Det går også an å legge til aktiviteter i våre andre rundreiser, les mer om hvordan du kan tilpasse våre rundreiser HER.

Adam´s Peak – et hellig fjell på Sri Lanka

Adam`s Peak, ( Sri Pada på Singhalesisk ) er et 2240 meter høyt fjell i det sentrale Sri Lanka. Det er hellig  for både buddhister, hinduer, muslimer og kristne. Det er derfor et populært pilgrimsmål. Hundrevis av mennesker går de 5.500  trappene opp til toppen hver natt. 

 

Adam´s Peak er noe helt annet en en vanlig fjelltur.

Det er bygget et lite tempel på toppen rundt det som antas å være  Buddhas/ disippelen Thomas/ Shivas eller Adams fotavtrykk. Alt ettersom hvem du spør. Eller hvilken religion de tilhører. 

Her samles pilgrimene i bønn. De går inn i det lille tempelet for å se fotavtrykket og be. Det er også flere templer underveis til toppen, hvor en kan få velsignelse.

Som turist er det viktig at du tar hensyn til at dette er et hellig sted.

 

Adams Peak et hellig fjell på Sri Lanka

Mitt første møte med Adam´s Peak 

Det var ikke religion som trakk meg til Sri Pada, Adam´s Peak. Jeg og ei venninne, Birgit, var på et års backpacker-reise. Blant annet var vi på Sri Lanka i tre uker og vi ønsket å få med oss mange av severdighetene her.

 

En strabasiøs dag som oppladning til å bestige det hellige fjellet. 

Vi hadde tatt toget fra Kandy til Hatton på morgenen.  Videre på en skranglete buss, og deler av den turen måtte vi stå. Den siste etappen gikk med tuktuk til Delhousie. Ettersom vi reiste på budsjett, valgte vi bort komfort, og kom ganske slitne fram.

I Delhousie leide vi oss inn på et billig gjestehus for å slappe av noen timer, og spise middag. Vi hadde fått anbefalt å gå turen opp til Adam´s Peak på natta, så hadde derfor god tid.

HER finner du forresten et tips til et ok gjestehus, Slightly Chilled. 

 

Klokken to på natta, forlot vi gjestehuset  og starten ferden oppover fjellet. Det er veger, og brede stier i begynnelsen. Vi hadde kanskje sett for oss en fjelltur, slik nordmenn er vant med. Vi ble nok litt overrasket over at det var souvernirbutikker, kiosker, teboder og små restauranter hele vegen oppover. Flere templer og statuer gikk vi også forbi.

Pilgrimsruten Adam´s Peak Adams

Etterhvert ble det brattere og brattere, og stien ble byttet ut med trapper.

Trinnene var ujevne og med ulik høyde, så jeg syntes det var tungt og måtte ta noen pauser underveis. Men vi gikk på, oppover og oppover, i nattens mørke. Riktignok er det flere lys og  lykter underveis. I tillegg mange besøkende pilgrimer som stemningsfullt synger, skravler og tuller mens de går. Jeg husker godt vi så ei gammel dame som så ut til å være snart 100 år som slet seg opp trappene. Flere hadde også med små barn. Ja, til og med babyer!

Muten slutten tettet det seg veldig med folk, og vi gikk tett i kø de siste trappetrinnene til toppen.

Bjelleklang på toppen!

Så nådde vi toppen av Adam´s Peak -det hellige fjellet!

Hele turen fra gjestehuset til toppen tok ca 3 timer den gangen. Da måtte vi fortsatt sitte på toppen og vente en god stund til solnedgangen.

På toppen henger det en bjelle med en lang snor i. Den kan du ringe med for å markere at du har klart målet ditt. Er det første gangen du bestiger Adam´s Peak skal du ringe en gang med bjella. Har du vært her før, skal du ringe en gang for hver gang du har besteget fjellet.

En gammel mann ringte mer enn 30 ganger med bjella! I ettertid har jeg lært at mange troende ønsker å gå en gang til toppen hvert år.

Adams Peak et hellig fjell på Sri Lanka

På toppen var det skikkelig kaldt og det var fortsatt en god stund å vente til den beryktede soloppgangen.

Husk å ha på bukse og jakke, og noe ekstra tørt og varmt i sekken hvis du skal gå denne turen.

Vi fant oss en liten bod som solgte te og litt mat, og satt og ventet. Da det nærmet seg rett tid, hvisket eieren til oss at vi kunne få se på fra baksiden av boden. Og det var helt glimrende,

der kunne vi stå helt alene og se at sola trengte gjennom skydekket og farget fjellene oransje.

For et skue! Mens hundrevis av folk trengte seg sammen på forsiden for å få et glimt av sola, stod vi helt alene på orkesterplass på baksida.  Magisk!

Pilgrimsruten Adam´s Peak

Turen ned fra Adam´s Peak er tyngre en opp!

Akkurat da vi var vel fornøyd med opplevelsen og vår egen innsats, så var det tid for å gå ned igjen.

Da er det jo bare å begynne den lange nedstigningen fra fjellet.

Det er da du innser at det å gå opp bare er barnemat i forhold til å komme seg nedover igjen.

Adams Peak et hellig fjell på Sri Lanka

Tusenvis av høye trinn for støle lår og legger! Herregud, Allah og Buddah, hvor glad jeg var når jeg endelig kunne legge meg i senga den dagen. Vi utsatte turen videre en dag, for å kunne slappe av og pleie støle bein.

Adams Peak et hellig fjell på Sri Lanka

Hvem passer turen opp det hellige fjellet  Adam´s Peak for?

 

Å bestige Adam´s Peak er en flott opplevelse. Allikevel mener jeg at det ikke nødvendigvis passer alle.

For det første bør du være i ok fysisk form. Har du plager med rygg, hofter eller knær – så ville jeg stått over.

For de som ønsker fjellturer som en naturopplevelse i fred og ro, så finnes det andre steder på Sri Lanka som er bedre for det. På vegen opp og ned Adam´s Peak er det MYE folk. Tidvis går man tett i tett i kø.

Barn må klare å gå lengre turer på egenhånd. Minimum 7 år tenker jeg, og kanskje med en god del erfaring fra fjellturer.

Har du kort tid på Sri Lanka, så er jeg usikker på om jeg ville prioritert dette. Det ligger litt utenfor allfarvei, på dårlige veger, så det går 2 på en måte dager til opplevelsen.

Men liker du en fysisk utfordring – og synes et slikt kulturell og religiøs opplevelse er spennende: Da er dette midt i blinken for deg!

Adams Peak

Har du lyst til å lese mer om Adam´s peak, og de hellige templene og severdighetene du kan se underveis. Roar Media har skrevet en veldig god og utfyllende artikkel om det. Den kan du lese HER.

Forrige innlegg
Hvordan er det å bo på Sri Lanka?
Neste innlegg
Å bygge hotell på Sri Lanka

Relevante blogginnlegg:

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

Er det trygt å reise til Sri Lanka?

🤔Nervøse Nordmenn stiller meg ofte spørsmålet; er det trygt å reise til Sri Lanka? Og jeg kan godt forstå at noen er skeptiske, da Sri Lanka har en litt «trøblete historie». En lang borgerkrig ble avsluttet først i 2009, tsunami, terroraksjonen i 2019, Covid-19 og nå til sist i 2022: økonomisk og politisk krise! Men…
Les mer
Høylandet på Sri Lanka

Det vakre høylandet på Sri Lanka

Høylandet på Sri Lanka er ubeskrivelig vakkert 💖⛰️ Fjell, fossefall og teplantasjer. Grønt i grønt så langt øyet kan se💚 Hvilke steder bør du få med deg i høylandet? De mest populære stedene å besøke i høylandet er nok Ella og Nuwara Eliya. Pilgrimsruten opp til Adam´s Peak er også et høydepunkt for de som ønsker å kombinere en fysisk…
Les mer
Du kan reise til Sri Lanka nå

Du kan reise til Sri Lanka nå

(men vi blir i Norge en stund til) Du KAN reise til Sri Lanka nå 🎉 UDE har opphevet reiserådet som frarådet reiser til Sri Lanka. De vurderer at sikkerhetssituasjonen i landet  er mer stabil.  Så hurra-hurra 🥂 da går det an for nordmenn å reise til Sri Lanka fremover. Vi i Norlanka Travels tar i mot bestillinger av…
Les mer

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.
You need to agree with the terms to proceed

PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE