Sri Lanka er et så spennende land på mange området. Religion, tro og overtro er inget unntak!
Flere av de største verdensreligionene er side om side og tildels innflettet i hverandre.
I tillegg finnes rik kunnskap om naturmedisin, ayurveda, yoga, meditasjon og ikke minst ulike råd og regler som videreføres mellom generasjonene.
Her skal jeg fortelle litt mer om min erfaring med tro og overtro på Sri Lanka.
Hvilke trosretninger finner du på Sri Lanka?
- 70,2 % av befolkningen er Theravada Buddihster.
- 12,6 % er Hinduister.
- 9,7 % er Muslimer (stort sett Sunni).
- 6,1 % er Katolikker
- 1,3 % Kristne
Kilde: Om Sri Lanka på Wikipedia.
Mix av religioner: Da buddhister tilber en hinduistisk gud!
I 2015 reiste vi med hele storfamilien til Kataragama tempelet. Da lært jeg mye om religion og tradisjoner i landet jeg bor i. Spesielt interessant synes jeg det er at skillet mellom de to store verdensreligionene Buddhisme og Hinduisme synes å være litt flytende her.
Tro og overtro på Sri Lanka:
Jeg anser meg selv som en ikke-religiøs person, men med en stor dose nysgjerrighet og ønske om å lære mer.
Og ikke minst har de fleste på Sri Lanka en veldig god kunnskap om hvilke matvarer, krydder og urter som hjelper forebyggende eller behandlende mot sykdom.
Tro og overtro for barn og foreldre på Sri Lanka:
Denne amuletten av gull fikk Sanja av bestemoren sin her da hun ble født. Den kalles en “Panchauda”, og er en beskyttelse. Dette er det mest brukte smykket blant buddhistiske barn.
På amuletten finnes fem vanlige symboler: pil og bue, skjell, sverd, trefork (en sånn som havguden holder i hånden), og en plate eller ‘Paara Walalla’.
Regler for barn og foreldre:
- Nyfødte barn skal være hjemme/ inne de første tre månedene.
- Barn må ikke spise sur frukt på ettermiddagen.
- Du må ikke amme med vått hår.
- Du må aldri drikke iskaldt vann.
- Er du dårlig i magen, drikke lime.
- Barn som er forkjølet/ syke må ikke spise egg, melkeprodukter eller kald mat.
Gi gaver til andre på bursdagen din!
Dette kan enten være ved å gi frukt, kaker eller lignende til familie og venner eller å gi veldedighet til noen som trenger det.
3 kommentarer. Leave new
Spenndende å lese. Har noe lignende her ang kaldt vann. De tror vi blir så syke av å drikke kaldt vann eller annen kald drikke. Og de er generellt veldig opptatt av at barn skal være varme, de rett å slett koker barn her nede nesten. Ser babyer i bærebagger med tykke fleecepledd i juli mnd og de forstår bare ikke at det faktisk er farlig med for mye varme og lukka elementer.
Har hørt morsomme historier om tyrkere som tror at babyer må ristes inn i skinnet så de holdes da opp ned for å passe til huden. Og det er en tradisjon her å gi babyer ett honningbad. Heldigvis var vi i Norge når jeg fødte fordi jeg forklarte at honning var farlig og han kunne få det i munnen men neida, det er helt normalt å bade babyer i honning.. Dette fordi at de da ikke skal svette når de blir eldre. Lukter mye rart på denne tiden av året så det fungerer jo ikke akkurat da haha.
Vi fikk også en liten bønn fra en imam som vi skulle sy inn i klærne til Emir når han var liten for da ville han ikke gråte. Brukte den innimellom faktisk men vet ikke om det hjalp noe særlig da.
Og det morsomste jeg vet her er at hver gang Emir blir syk så er det altså fordi han har vært kald. Feks omgangssyken, den fikk han fordi vi hadde vært i Ankara uken før og der var det jo kaldt. Da lo jeg godt
: ) Ja, jeg ser rett som det er barn i ulluer her, og da er det 30 grader og vindstille. I mine øyne ser det helt forferdelig ut!! Jeg kan være enig i at for mye skifte i temperaturer sikkert ikke er bra, fra iskaldt – til varmt – til iskaldt igjen, mendet får da være måte på. Enig med deg, alt for varmt og ikke noe luft er da ihvertfall farlig!
Vi får bare fortsette som vi gjør, litt nye tradisjoner, ispedd sunn fornuft og egne grenser, så blir det sikkert veldig bra 🙂
Takk for kommentar, Sissel. Jeg følger alltid med på bloggen din, men er alt for dårlig til å legge igjen kommentar. Skal skjerpe meg 🙂
[…] Kanskje synes du også dette blogginnlegget kan være interessant? […]