Vær klima og sesong på Sri Lanka

Jeg kan skrive under på at ryktet stemmer;
nordmenn liker å snakke om været!

Det er ingenting jeg får så mange spørsmål om som været på Sri Lanka.

Men det skjønner jeg godt, da informasjonen om været, regntider, klima, sesonger og monsuner kan være sprikende. Dette skaper forvirring.

Videre skal jeg så godt jeg kan, svare på de mest stilte spørsmålene om været på Sri Lanka.

Hvordan er været på Sri Lanka?

Først og fremst er det varmt og godt på Sri Lanka året rundt, med jevn temperatur på 27-32 grader ved kysten, noe kjøligere i høylandet.

Landet ligger nært ekvator, så det er omtrent 12 timer sol – 12 timer mørke hver dag året rundt. Sola går ned og står opp rundt klokka 6.

Her på Sri Lanka er det tropisk klima, med to ulike monsuntider.

Slik forklares vanligvis de to ulike regntidene:

  • Under første monsuntid, “Yala-monsunen”, fra april til september, kommer det en del regn i de sentrale, sørlige og vestlige delene av landet. Disse områdene har den tørreste tiden fra desember til mars.
  • Den andre monsuntiden, “Maha-monsunen”, fra oktober til januar, gir en del regn til nord- og østkysten. I dette området er det tørrest fra mai til september.
– men etter min erfaring er det ikke riktig så enkelt og rett frem og store variasjoner fra måned til måned og fra år til år.

Det tropiske klimaet vil si at det er høy luftfuktighet og at det kommer en del nedbør i løpet av året.
Heldigvis kommer mye av dette regnet som en kort, kraftig regnskyll på ettermiddag og kveld/natt, og dagene er stort sett solrike og fine!

Hjelp!  Yr.no viser bare regn på Sri Lanka!

Jeg får stadig mailer fra kommende gjester, som kommer midt i høysesongen og er bekymret for at yr.no viser mye regn. Mitt beste råd er: ikke forhold dere til norske værmeldinger, de viser seg sjelden å stemme godt overens for tropiske strøk.

 Riktignok regner det noe på Sri Lanka hele året, og nedbøren er såpass stor (sammenlignet med for eksempel tørre Norge) at det ser ut til å være «dårlig vær» store deler av året. Du skal være EKSTREMT uheldig for å oppleve en uke med regn. Sri Lanka har vel noe sånn som 320 soldager! Skulle dere være ute for en regnskur her, så er det uansett ikke kaldt «vestlandsregn» som i Norge. Det er altså bare å pakke bikinien og solkremen uansett når dere kommer!

Så, hvor skal du reise best vær på Sri Lanka?

Reiser du vekk fra den norske vinteren (november-april): Trekk sørover!
– for eksempel Hikkaduwa, Mirissa eller Tangalle kan være en fin base for strand-delen av ferien.
Reise du under den norske sommeren (juni-september): Trekk østover!
– for eksempel Trincomalee, Pasikudah eller Arugam-Bay kan være en fin base for strand-delen av ferien.

 

Men selv om du reiser på sommeren, så bør du ikke hoppe helt glatt over sør-kysten! Dette er det vakreste området på Sri Lanka, mener jeg! En utrolig bra måte og kombinere det beste av det beste, er å starte med noen dager i Hikkaduwa, så en spennende rundreise, før dere avslutter med valgfritt antall dager med strandliv i Trincomalee. Anbefales!

 Når er det aller best å besøke Hikkaduwa og sør-kysten?

Igjen, her går det ikke an å gi et helt bastant og kort svar, og jeg kan ikke komme med noen solgaranti!

Temperaturen er jevn varm hele året, rundt 29 grader. Selv om det er sol og gode dager som preger dette området, så kommer det også en del regnskurer gjennom hele året. Det skjønner du når du ser hvor frodig og grønt det er her.

HIGH-SEASON

Det sies at beste klimamessige sesong er november til mars, dette er kjent for den tørreste og mest solrike tiden. I tillegg er det i denne tiden at surfeforholdene er best, og sjøen er mest badevennlig. Det vil si at det er denne perioden det er mest turister som besøker Hikkaduwa.

SLOW-SEASON

Men det betyr absolutt ikke at det regner resten av året som noen tror. Sommeren juni- juli -august er stort sett veldig solrike og fin her i Hikkaduwa. Sjøen er dog røffere, slik at surferne reiser heller til østkysten denne tiden. Dermed blir det en  bonus med mindre turister og lavere hotellpriser her i sør-vest. En og annen kort, men kraftig regnskur noen dager i denne perioden forekommer også. Det meste av regnet som kommer gjennom året, kommer på ettermiddag, kveld og natt. Dagene er for det meste fine.

I fjor kom det for eksempel en del regn i april og igjen i september (da mener jeg timevis med regn noen dager, og ellers noen kraftige skurer på natt og kveld). Juni, juli og august var veldig tørre, stort sett sol-sol og enda litt sol.  I løpet av sommermånedene i fjor, tror jeg det var kun 4 dager hvor det regnet gjennom dagen også. Så at noen sier og skriver at det er regntid her på sommeren, det høres ikke riktig ut. Jeg kaller det i stedet SLOW-SEASON fordi det er mye mindre turister her da.

Hikkaduwa: godt vær hele året!

I utgangspunktet har jeg nå begynt å anbefale at Hikkaduwa og sør-kysten fint kan besøkes hele året. Det positive her på sommeren er færre andre turister og lavere priser. Det er kjedelig at noen av hotellene og restaurantene holder stengt i perioden, men heldigvis er det stadig flere som velger å holde åpent året gjennom. Det negative på sommeren er at sjøen er veldig røff, så det er for mye bølger til å bade i havet langs deler av stranda. Derfor bør du velge et hotell med svømmebasseng hvis du kommer på denne tida.

Færre besøkende turister, betyr også at du kan i gjøre skikkelig hotellkupp på flotte rom med svømmebasseng på sommeren! Sjekk for eksempel ut nettsiden til vårt eget “At Ease Beach Hotell”.

Reis til Sri Lanka

Mellom sesongene?

Har du full fleksibilitet på når du reiser, så unngå gjerne slutten av april til mai og igjen perioden september til begynnelsen av oktober. Denne tiden kan en oppleve en del urolig vær, regn, vind og bølger. Med trykk på kan, for såklart kan en være heldig å bare sol og finvær denne tiden også! Og det går absolutt an å ha fine reiseopplevelser på Sri Lanka absolutt hele året. De største severdighetene som høylandet, safari, templer og lignende er heller ikke så styrt av monsuntidene. I tillegg er det mindre turister på denne tiden og billigere overnatting.

Temperaturen i høylandet

Høylandet, som f.eks Ella og Nuwara Eliya kan oppleves ganske kjølig hvis du kommer rett fra sørkysten. Men egentlig er det mer likt en god norsk sommerdag!  Temperaturer ligger vanligvis på over 20 grader på dagen, men kan krype ned mot 15 på natten. En sjelden gang, enda kaldere. Det kommer også en del regn hele året i dette området, så ta gjerne med en lett regn- og vindtett jakke og langbukser dersom du skal hit. Er du frossen av deg, så kanskje en litt varmere trøye til kveldene.

fare for ekstremvær på Sri Lanka!

De siste årene har vi stadig sett mer ekstremvær.
Flom er vanlig i monsunperiodene, spesielt april-mai  og september-oktober. Mye regn kan føre til skredfare, ødelagte veger og bygninger.
Ved kysten kan en oppleve mye vind, og høye bølger. Havet endres og trekker seg også mer mot land, slik at stranden blir smalere. Dette gjelder spesielt i perioden Juni – September her på sørkysten.
Værsituasjonen kan endres raskt, så snakk med de som jobber på hotellet du bor, eller reiseselskapet du reiser med for aktuelle råd.
Trposik storm vær klima Sri Lanka
PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE