Sigiriya - Løvehodet.

Sigiriya står på Unescos verdensarvliste, og ble oppbygd under kong Kassapa / Kasyapa (477–495 e.Kr.).

 

Historien og Myten om Kassapa

Sri Lankas tidlige historie handler om mektige kongedømmer, dynastier og maktkamper. Historien om Kong Kassapa er et blodig eksempel på dette.

Slik sies det historien gikk til:

For å ta over kongedømmet gikk Kassapa til det drastiske skritt og drepe faren sin, kong Dhatusena. Dette gjorde han ved å mure faren inn i en vegg levende! Den rettmessige arvingen, halvbroren Moggallana, svor hevn.  Kassapa bygde derfor opp Sigiriya som en festning, for å ha forsvar mot halvbroren.

Festningsbygget er svært omfattende og imponerende, med mange bygg, bassenger, og svært avansert vanning- og avkjølingssystem.

Noen historier forteller om hvordan Kassapa levde et liv i sus og dus, omgitt av et helt harem av vakre kvinner og hundrevis av tjenere.

Mens turistene i dag svetter seg opp 2500 trappetripnn og snirklete metalltrapper, ble kongen såklart båret opp av sine tjenere.

Imens var broren Moggallana i sør-India, hvor han planla hevn.

Han kom tilbake men en hær av elefanter og soldater. Det endte med seier ved at Kasaapa tok selvmord ved å kaste seg over sverdet sitt.  Mogeallana tok med verdiene fra Sigiriya og flyttet til Anuradhapura som var hovedstaden for kongeriket hans. Det gamle forsvarsbygget overlot han til de buddhistiske munkene som brukte det som sitt kloster/tilholdsted. Det var disse munkene som “sensurerte” bildene avv de vakre kvinnene på maleriene i grottene. Skjønner godt de kunne virke forstyrrende på det enkle liv av kyskhet og meditasjon.

 

Sigiriya i dag

Sigiriya ble forlatt og glemt i mange år. Først i 1831 ble det gjenoppdaget av den britiske majoren Jonathan Forbes og omtalt i mange reiseskildringer siden den gang.

I dag er løvehodet et av de mest besøkte severdigheter og en av de absolutte høydepunkter fra et besøk på Sri Lanka.

 

Sigiriya ligger rett nord for byen Dambulla som ligger 80 km rett nord fra Kandy, eller 130 km fra flyplassen.

Det er forholdsvis dyrt å besøke Sigiriya. Inngangsbilletten for utenlandske turister ligger (i 2019) på 30 USD.

Blogginnlegg om Sigiriya:

Meny
PLEASE WRITE YOUR TEXT HERE